Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a plasticita (FAST-0D2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0D2 - Pružnost a plasticita, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Napětí, deformace, přetvoření a dimenzování konstrukcí

Osnova

1.Základní pojmy, předpoklady a úkoly teorie pružnosti a pevnosti. Fyzikální rovnice, pracovní diagramy. Souvislost mezi vnitřními silami a napětími. 2. Prostý tah - napětí a deformace. Obecnější případy tahu (tlaku). Staticky neurčité případy. Vliv počátečních napětí a teplotního pole.3. Prostý smyk, spoje namáhané na střih. Prostý ohyb. Normálová napětí při ohybu. Návrh a posouzení ohýbaných nosníků. 4. Smyková napětí při ohybu. Střed smyku. Smyková napětí v tenkostěnných nosnících. Vliv smyku na přetvoření nosníku.5. Složené případy namáhání prutu. Prostorový a šikmý ohyb. Tah (tlak) a ohyb v rovině.6. Mimostředný tah a tlak. Výpočet polohy neutrální osy, jádro průřezu. Dimenzování nosníků v případě složeného namáhání.7. Volné kroucení prutů masivního průřezu a tenkostěnných prutů (otevřeného a uzavřeného průřezu).8. Diferenciální rovnice ohybové čáry. Integrace diferenciální rovnice ohybové čáry. Metoda počátečních parametrů, Mohrova metoda.9. Vzpěrná pevnost a stabilita tlačených prutů. Eulerovo řešení. Kritická síla a napětí. Vliv okrajových podmínek.10. Napjatost a deformace v bodu tělesa. Hlavní napětí při rovinné napjatosti. Stěny.11. Teorie tenkých desek.12. Variační principy. Ritzova metoda.13. Řešení plastické únosnosti prutových konstrukcí.

Literatura

Bažant Z. P., Cedolin L.: Stability of Structures. Oxford University Press 1991Beer, P.F., Johnston, E.R.: Mechanics of Materials. McGraw-Hill Book Company 1981Gere,Timoshenko: Mechanics of Materials. PWS Publishing 1990Kaiser J. a kol.: Pružnost a plasticita I Alfa Bratislava 1990. Alfa Bratislava 1990Servít, R., Doležalová, E., Crha, M.: Teorie pružnosti a plasticity I.. SNTL/ALFA Praha 1981Šmiřák, S.: Pružnost a plasticita I.. PC-DIR spol. s r. o. Brno 1995Timoshenko, S.: History of Strenght of Materials. Dover Pubns 1983

Požadavky

Reakce, průběhy vnitřních sil, těžistě a kvadratické momenty průřezů

Garant

prof. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D.