Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební mechanika II (FAST-0D5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0D5 - Stavební mechanika II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Během kursu student získá přehled o základních veličinách pružnosti a vztazích mezi nimi pro těleso, prut, stěnu a desku. Dále se seznámí se základními principy mechaniky - principem virtuálních prací a principem minima potenciální energie - a variačními metodami - Rizovou metodou a metodou konečných prvků a získá zkušenosti s jejich aplikací. Po skončení kursu bude schopen odvodit matice tuhosti prvků v metodě konečných prvků pro zmíněné typy konstrukcí a prakticky pracovat s výpočetními programy založenými na metodě konečných prvků.

Osnova

1. Prostorová napjatost a deformace. Základní rovnice pružnosti.2. Energetické principy a variační metody v mechanice kontinua.3. Výpočtové modely. Rovinná napjatost a rovinná deformace. Rotačně symetrické úlohy.4. Princip metody konečných prvků.5. Analýza konečného prvku a konstrukce.6. Konečné prvky pro řešení 2D úloh.7. Teorie desek.8. Zvláštní typy desek.9. Úvod do teorie skořepin. Membránový a ohybový stav.10. Statické řešení základových konstrukcí. Modely podloží.11. Analýza pružnoplastického stavu a mezní plastická únosnost.12. Úvod do stavební dynamiky.13. Základní typy dynamických úloh.

Literatura

Bathe, K., J., Wilson, L.: Numerical Methods in Finite Element Analysis. Prentice-Hall, Inc. 1976Kolář, V. a kol.: FEM – principy a praxe. Computer Press 1997Servít, R. a kol.: Pružnost a plasticita II.. STNL/ALFA Praha 1984Teplý, B., Šmiřák, S.: Pružnost a plasticita II.. VUT 2000

Požadavky

Průběhy vnitřních sil na prutu, pojem napětí, deformace a přemístění, Hookův zákon, podmínky rovnováhy pro prut, fyzikální a geometrické rovnice pro prut.

Garant

doc. Ing. Vlastislav Salajka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlastislav Salajka, CSc.