Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statické řešení základových konstrukcí (FAST-0D9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0D9 - Statické řešení základových konstrukcí, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači se obeznámí s výpočtovými modely plošných základů, s výhodami i nevýhodami jednotlivých modelů s cílem, aby pomocí programu MKP dokázali vytvořit a vyřešit výpočtový model základové desky, roštu event. pilotového základu.

Osnova

1.Význam modelování interakce staveb s podložím. Současný stav výpočtů základových konstrukcí v projekční praxi2.Winklerův model podloží. Výhody a nedostatky3.Boussinesqův model pružného poloprostoru4.MKP ve výpočtu modelování podloží tělesovými prvky5.Redukce 3D modelu podloží na povrchový model. Energetická definice modelu podloží se smykovým roznožem6.Redukce povrchového modelu podloží na model rozhraní stavba – podloží7.Jednodimenzionální model interakce stavby s podložím – základové pasy a rošty8.Výpočty pilot svislé a vodorovné zatížení9.Kombinace povrchových základů s pilotami10.Kombinace Pasternakova a Bousinesquova modelu – program Soil11.Řešení vlivu výstavby nového objektu na sedání stávajících budov12.Podzemní konstrukce, tunely, propustky, potrubí13.Nelineární a pružnoplastické podpory, možnosti dalšího zlepšení modelu interakce stavby s podložím, tření v základové spáře

Literatura

Das, B.: Fundamentals of soil Dynamics. Elsevier, New York 1983Kolář, V. a kol.: FEM – principy a praxe. Computer Press 1997Kolář, V., Němec, I.: Studie nového modelu podloží staveb. ČAV, ACADEMIA , Praha 1986

Požadavky

Základy stavební mechaniky a teorie pružnosti a plasticity. Základy metody konečných prvků. Základy mechaniky zemin. Infinitezimální počet. Maticový počet.

Garant

doc. Ing. Vlastislav Salajka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlastislav Salajka, CSc.