Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do navrhování staveb (FAST-0H0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0H0 - Úvod do navrhování staveb, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Orientace v legislativě platné v investiční výstavbě,pořizování schvalování a závaznost ÚPD,oprávnění k projektové činnosti,postup od povolení stavby po její kolaudaci,příslušné stupně projektové dokumentace k jednotlivým fázím výstavby a jejich podíl na celkovém honoráři.Obecně technické požadavky na výstavbu: umisťování staveb, požadavky na bezpečnost a užitné vlastnosti staveb,požární bezpečnost,ochranu zdraví,životní prostředí,technické zařízení staveb a požadavky pro užívání staveb tělesně postiženými osobami.Polyfunkčnost objektů,optimalizace modulového konstrukčního systému zohledňujícího více funkcí.Výběr typologicky vhodných staveb občanské vybavenosti.Architektonická kompozice její kategorie a harmonizační prostředky.Teoretický předstupeň s praktickými ukázkami pro ZS 4.roč. Projekt I,II.

Osnova

1. Firmitas,utilitas,venustas.Navrhování staveb od dob Vitruviových jako souhrn solidnosti(pevnosti),užitečnosti a krásy.Systémový model objektů pozemních staveb,subsystémy a jejich funkce. Konstrukční systémy,dispoziční a prostorové varianty,materiály. Typologická diferenciace staveb.Stavba jako nově vystavěné,obnovené či modernizované prostředí.Činitelé ovlivňující stavbu.2. Hierarchie legislativních opatření(zákony,vyhlášky,stavební regulativy,specifikace).Jejich závaznost,doba platnosti,míra podrobnosti a flexibilita.Stavební zákon 50/76 Sb.včetně novelizací,část I.územní plánování,vyhláška 135/2001 Sb.o ÚPP a ÚPD. Obec jako orgán územního plánování.Příklady různého zpracování ÚPD z materiálů Ústavu územního rozvoje Brno.3. Stavební zákon 50/76 Sb.část II.stavební řád,vyhláška 132/1998 Sb.,kterou se provádějí některá ustanovení SZ.Norma ČSN 734301 z 06/2004 obytné budovy a ČSN 734305/1988 Sb.zařiditelnost bytů včetně novelizace.Druhy bytových domů,zahraniční a domácí příklady. Osazení objektu do terénu,orientace ke světovým stranám,vztah k okolí,dispoziční řešení, variabilnost.4. Vyhláška 137/1998 Sb.o obecných technických požadavcích na výstavbu s komentářem. Vyhláška 369/2001 Sb.o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace.Komentář a názorné grafické přílohy o tvorbě bezbariérového prostředí ve městě,v bytových domech včetně bytů zvláštního určení, ve stavbách občanské vybavenosti a stavbách dopravních.Novinky přepravních systémů a pomůcek pro tělesně postižené.5. Zákon o státní památkové péči tzv.Památkový zákon 20/1987 Sb.,jeho inovace vyhláškou 320/2002 Sb.Schema vztahů mezi výkonnými a odbornými organizacemi státní památkové péče v ČR.Památkové rezervace,zóny,ochranná pásma,soubory a objekty.Příklady respektování pokynů památkové péče. Vyhláška 360/1992 Sb.oprávnění k projektové a inženýrské činnosti. ČKA-soutěžní řád,autorský zákon,zákon o zadání veřejných zakázek. Výkony a honoráře 2003(ČKA,ČKAIT,ČSSI)architektů,inženýrů a techniků činných ve výstavbě.Pozemní,inženýrské a technologické stavby,objekty a zařízení.Pojmy,kategorie staveb,honorářová zóna,započitatelné náklady,výpočet celkového základního honoráře a procentuelní podíly jednotlivých výkonových fází.Podrobná informace o standardu obsahu a formy DPS(dokumentace pro provedení stavby) a provázanost části stavební s ostatními profesemi.6. Kompoziční principy architektonické tvorby.Kategorie:objemově- prostorová struktura (vyjádření jednoty prostoru a objemu),tektonika (jednota architektonické formy a konstrukčního systému), harmonizační prostředky(symetrie-asymetrie,kontrast- nuance,metrum-rytmus,modulus,proporce,měřítko) a pomocné prostředky (světlo,barva,struktura povrchu).7. Polyfunkční objekty

Literatura

Vyhláška č. 137/1998 Sb., č. 369/2001 Sb.. 2001Matoušková D.: Pozemní stavitelství I,II. VUT Brno 1993Neufert E.: Navrhování staveb. Consultinvest Praha 2000Sedláček J.,Krasický A.: Občanské stavby I,II. SNTL Praha 1988Štípek J. a kol.: Základy nauky o stavbách. ČVUT Praha 2000Werner J.,Chybík J.: Pozemní stavitelství. VUTIUM Brno 1999Stavební zákon,vyhlášky,normy ČSN,ISO. Drápal J.,Drápalová O.: Architektonická kompozice. VUT 1988Fajkoš A.,Novotný M.: Střechy,základní konstrukce. GRADA 2003Michálek J.: Konstrukce pozemních staveb 15. ČVUT Praha 2001Neufert E.: Navrhování staveb. Consultinvest 2000různí autoři a kolektivy: Občanské stavby - jednotlivé typologické druhy. ČVUT FS,FA Praha Špánek P.,Navrátil A.: Vzpěra,lano,membrána v architektuře. ČVUT Praha 2000

Požadavky

Tvorba technické dokumentace,Pozemní stavitelství I-III,základy typologie rodinného domu,statika stavebních konstrukcí,základy ekonomické teorie,technické zařízení budov,kovové a dřevěné konstrukce,požární bezpečnost,stavebně tepelná technika, zdravotní technika.

Garant

doc. Ing. Jan Škramlik, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Škramlik, Ph.D.