Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství (2) (FAST-0H2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0H2 - Pozemní stavitelství (2), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních poznatků v oblasti technických předpisů a konstrukčního návrhu schodišť, šikmých ramp a výtahů v systémech stěnových a skeletových. Přehled typů železobetonových montovaných rámových skeletů a jejich vlastností, skelety montované hlavicové a deskové a jejich vlastnosti, skelety ocelové a jejich vlastnosti a použití. Nosné stěny monolitické betonové, použití, princip moderní technologie. Montované nosné stěny, stručná historie vývoje v ČSR, konstrukční typy, druhy panelů, styky a spoje, detail styku panelů obvodových stěn. Vady a přednosti systému montovaných nosných stěn. Zákládání staveb. Návaznost na poznatky z předmětu mechanika zemin.Statická hlediska navrhování základů. Základová zemina v normách, průzkum staveniště, únosnost a ztlačitelnost půdy, hloubka založení, postup návrhu základů, zlepšování půdy, ochrana základové spáry, vytyčení stavby. Konstrukční typy horizontálních a vertikálních základů, kritéria použití jednotlivých typů. Hydroizolace spodní stavby. Obecné zásady navrhování, definice hydroizolační soustavy, princip dimenzování hydroizolačních povlaků. Základní typy hydroizolačních materiálů. Radon a ochrana stavby. Povrchové úpravy stěn a stropů, podhledy a podlahy.Cílem získávání teoretických poznatků je schopnost tvůrčí aplikace v jednoduchém projektu cvičení předmětu 0H2, 0H3 a posléze v předmětech projektů 4. a 5. ročníku 1H0, 1H1, 1H3, 1H5.

Osnova

1.-3. Schodiště, rampy, výtahy, zábradlí. Obecné technické předpisy pro návrh. Konstrukční principy návrhu schodišť v systémech stěnových a skeltových bodov.4. Montované skelety železobetonové rámové, hlavicové, deskové. Obecná charakteristika, vlastnosti a typy. Montované skelety ocelové, obecná charakteristika, vlastnosti, použití.5. Nosné stěny monolitické betonové, uspořádání nosných stěn a principy technologie provádění.6. Nosné stěny montované, vývoj, typizace, druhy panelů a stykování. Vady a přednosti panelových staveb.7.-9. Zakládání staveb. Základová půda jako statický činitel. Typy plošných základů a kritéria použití. Typy hlubinných základů a kritéria použití. Zakládání ve specifických podmínkách. Problematia spodní stavby budov podsklepených a nepodskle- pených.10.-11.Hydroizolace spodní stavby. Princip dimenzování. Asfaltové a novodobé materiály. Radon a izolace.12.-13.Povrchové úpravy stropů a stěn. Konstrukce podlah a podhledů. Typy povrchových úprav sten.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Předmět 0H2 je pokračováním předmětu 0H1 z předchozího semestru magisterského studia a obsahově na něj bezprostředně navazuje (viz cíl předmětu 0H1).

Garant

Ing. Miroslav Spáčil, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Spáčil, CSc.