Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace a řízení závodu (FAST-0J5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0J5 - Organizace a řízení závodu, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základní orientace v organizačním uspořádání a funkční struktuře závodů a podniků výroby stavebních materiálů, včetně hlediska postavení a uplatnění absolventa technologického oboru SMI. Pochopení významu progresivních metod managementu, včetně podpory technologických a výrobkových inovací, i problematiky modernizace a výstavby závodů. Získání legislativního povědomí o souvislostech technických požadavků na výrobky, odpovědnosti výrobců a významu stavebnictví jako trvalého zákazníka. Vědomí existence a významu managementů jakosti, environmentu a bezpečnosti v závodech.

Osnova

1. Systémové rozdělení rozhodujících průmyslových technologií a závodů výroby stavebních hmot, jejich hospodářský význam a postavení ve stavebnictví. 2. Organizační struktury a hlavní výrobní činnosti v závodech stavebního průmyslu.3. Pomocné činnosti v závodě, zásobování energiemi a materiály, skladové hospodářství,logistika.4. Zásady organizace práce, pracovní zátěž, bezpečnost a ochrana zdraví, požární ochrana, ochrana informací. 5. Metody racionalizace výroby, technologické inovace. Efektivnost normativních a technologických inovací.6. Základy a význam automatického řízení rozhodujících technologických procesů výroby stavebních hmot. 7. Stabilita technologických procesů, možnosti aplikace statistických metod.8. Analýzy poruch, prevence, technická kontrolní činnost, význam metrologie ve výrobě stavebních hmot a stavební výrobě. 9. Integrované systémy řízení, uplatnění v podmínkách výrby stavebních hmot a stavební výroby. 10. Technické požadavky na výrobky, odpovědnost výrobců na výrobky, organizační a legislativní zabezpečení. 11. Systém komplexního zabezpečení kvality technologických procesů. 12. Provozní zvláštnosti výroby stavebních hmot, ekologicky orientované řízení.13. Výstavba nového závodu, legislativa schvalování, projekce, podmínky uvedení do provozu. Postavení závodů stavebního průmyslu z hlediska legislativních požadavků EU.

Literatura

Nenadál,J. a kolektiv: Moderní systémy řízení jakosti. Management Press, Praha 1998Pytlík,P.: Organizace a řízení závodu. VUTIUM Brno 1991Synek, M, a kolektiv: Podniková ekonomika. C.H.Beck, Praha 1999Wőhe,G.: Úvod do podnik. hospodářství. C.H.Beck, Praha 1995

Požadavky

Základní znalosti podnikové ekonomiky, systémové znalosti technologických procesů výroby maltovin, keramiky a betonu.

Garant

doc. Ing. Karel Kulísek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Kulísek, CSc.