Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Betonové mosty I (FAST-0L4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0L4 - Betonové mosty I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat znalosti o základních principech navrhování mostů.Naučit se navrhovat základní typy betonových deskových mostů.Získat znalosti a dovednost v navrhování příslušenství a vybavení mostů.

Osnova

1. Vývoj mostního stavitelství. Základní pojmy. Rozdělení mostů. Hlavní části mostů a jejich charakteristiky. Prostorová úprava.2. Zatížení. Materiály pro stavby mostů a jejich vlastnosti. Zásady navrhování mostů a nosné konstrukce.3. Mostní svršek silničních a železničních mostů. Izolace. Chodníky a římsy. 4. Záchytné bezpečnostní zařízení. Mostní závěry. Odvodnění. 5. Ložiska ocelová, betonová, elastomerová a kombinovaná.6. Spodní stavba - opěry, křídla a mezilehlé podpěry.7. Povrchová úprava. Úložný práh. Přechody mostů.8. Mosty kamenné, cihelné a z prostého betonu. Propustky - typy, zatížení, dimenzování.9. Deskové mosty - konstrukční uspořádání, statické působení.10.-11. Desky kolmé, šikmé a nepravidelné. Přesné a přibližné metody výpočtu desek. Rozpěrákové působení. 12.-13. Desky z předpjatého betonu sestavené z prefabrikovaných prvků -výztuž a předpínání.14. Metody výpočtu desek sestavených z prefabrikovaných prvků.

Literatura

Janda, L., Klesiner, Z., Zvara, J.: Betonové mosty. SNTL Praha 1988Mathivat, J.: The Cantilever Construction of Prestressed Concrete Bridges. John Wiley and Sons, New York 1983Menn, C.: Stahlbetonbrücken. Springer-Verlag, Wien, New York 1986Hrdoušek, V., Kukaň, V., Šrůma, V.: Betonové mosty (část železobeton pro obor KD). ČVUT Praha 1996Sečkář, M.: Betonové mosty I. VUT Brno 1998Sečkář, M.: Betonové mosty. Vybrané statě. VUT, Brno 1989

Požadavky

navrhování pozemních komunikací, navrhování betonových konstrukcí, předpjatý beton

Garant

prof. Ing. Jiří Stráský, DSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Stráský, DSc.