Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zděné konstrukce (FAST-0L6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0L6 - Zděné konstrukce, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit se navrhovat zděné objekty, sestavovat jejich výpočtový model, zpracovat statický výpočet a výkresovou dokumentaci podle platných předpisů a norem.Kontrolovat správné technologické provádění zděných konstrukcí.

Osnova

1. Historie a vývoj zděných konstrukcí a jejich navrhování. Charakteristiky materiálů pro zděné konstrukce a jejich fyzikálně-mechanické vlastnosti.2. Druhy zdiva a jeho mechanické vlastnosti. Způsob a kvalita provádění zděných konstrukcí. Přetvárné vlastnosti a pracovní diagram zdiva.3. Stanovení pevnosti zdiva v tlaku, ve smyku, v tahu a ohybu. Navrhování zděných konstrukcí podle Eurokódů a národních norem.4. Mezní stav únosnosti nevyztuženého zdiva. Prvky namáhané tlakem. Mezní poměry výšky a tloušťky stěn a pilířů. Vliv vzpěru u tlačených prvků.5. Prvky namáhané smykem, tahem a ohybem. Stěny z nevyztuženého zdiva namáhané větrem kolmo na jejich rovinu a přibližné metody výpočtu.6. Soustředěný tlak. Mezní stavy použitelnosti zděných konstrukcí pozemních staveb.7. Volba konstrukčního systému. Prostorová tuhost. Ztužující prvky a věnce. Dilatační úseky. Řešení dilatačních spar.8. Statické řešení zděných konstrukcí a konstrukční zásady. Halové stavby. Vícepodlažní objekty.9. Objekty s dřevěnými stropy a objekty s tuhými stropy. Objekty s vnitřním skeletem a zděné skelety. Svislé a vodorovné zatížení staveb. Výpočtové modely zděných vícepodlažních staveb.10. Stěnové keramické dílce, jejich navrhování a konstrukční zásady. Nevyztužené a vyztužené průřezy stěnových keramických dílců.11. Zděné klenby, historie, konstrukční zásady, navrhování.12. Vodorovné konstrukce z cihelných tvarovek, jejich navrhování a konstrukční zásady.13. Vyztužené a předpjaté zdivo.14. Vrstvené stěny. Specifické problémy inženýrských a mostních zděných konstrukcí.

Literatura

Amrheim, J. E.: Reinforced Masonry Engineering Handbook: Clay and Concrete Masonry. MIA, CRS Press, New York 1998Hendry, A. W.: Structural Masonry. Trans-Atlantic Pubns 1998Hendry, A. W., Davies, S. R., Sinha, B. P.: Design of Masonry Structures. Spon Press, London 1997McKenzie, W. M, C.: Design of Structural Masonry. Palgrave Macmillan 2001Gartner, O., Procházka, M.: Navrhování zděných konstrukcí. VUT Brno 1982Lorenz, K.: Zděné konstrukce. ČVUT Praha 1996Pume, D., Košatka, P.: Betonové konstrukce 20. Zděné konstrukce.. ČVUT Praha 1998Curtin, W. G., Shaw, G., Beck, J.: Design of Reinforced and Prestressed Masonry. Thomas Telford, London 1988European Committee for Standardization: Eurocode 6. Design of Masonry Structures. CEN, Brussels 2004Roberts, J. J., Tovey, A. K., Fried, A..: Concrete Masonry Designer´s Handbook. Spon Press, London 2001

Požadavky

stavební mechanika, pružnost, dimenzování betonových prvků, předpjatý beton

Garant

Ing. Rostislav Jeneš

Vyučující

Ing. Rostislav Jeneš