Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální železniční konstrukce (FAST-0N5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0N5 - Speciální železniční konstrukce, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou kolejových konstrukcí, statického a dynamického návrhu konstrukce koleje a jeho částí a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Kolejové konstrukce, rozdělení. Výhybky, základní pojmy.2. Geometrické uspořádání výměnové části a srdcovky. Soustavy výhybek, značení.3. Konstrukce jednoduché výhybky, opornice, jazyky, srdcovky, výhybkové pražce, drobné kolejivo a upevňovadla. 4. Výměnové závěry, vybavení výhybek. Konstrukce křižovatkové výhybky a křižovatky.5. Výhybkové sestavy. Kolejové spojky, odbočení.6. Matečné koleje a stromková zhlaví. Kolejová rozvětvení v oblouku.Výhybky pro vysoké rychlosti, vývoj výhybkových konstrukcí.7. Zatížení železniční trati, svislé, podélné a příčné síly, vliv vysokých rychlostí.8. Statický návrh konstrukce železniční trati, namáhání kolejnic, pražců, napjatost v konstrukčních vrstvách, matematické modely.9. Dynamická analýza železničních konstrukcí.10. Vady kolejnic, broušení kolejnic.11. Pevná jízdní dráha, deskové pražce a pražcové desky, monolitické desky. 12. Betonové pražce, návrh a posouzení. Betonové prvky v železničním spodku.13. Pozemní a visuté lanové dráhy. Jeřábové dráhy.

Literatura

Esveld, C.: Modern Railway Track. MRT-Productions, Delft 2001Klimeš, F.: Železniční stavitelství II. SNTL Praha 1981Plášek, Zvěřina, Svoboda, Mockovčiak: Železniční stavby. Železniční svršek a spodek. CERM 2004Heinisch, Lehmann, Kracke, Rahn, Stuchly: Feste Fahrbahn. Eurailpress, Hamburg 2000

Požadavky

Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah a její prostorová poloha, základní pojmy. Projektování železničních tratí.Železniční spodek, členění a stavba železničního spodku, konstrukce a tvar zemního tělesa.Konstrukce železničního svršku a moderní konstrukcemi kolejové jízdní dráhy.

Garant

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.