Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měřicí technika a modelování (FAST-0N7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0N7 - Měřicí technika a modelování, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou hygienických norem a předpisů, měření a analýzy hluku a chvění, návrhu a analýzy protihlukových a proti-vibračních opatření, znečisťování ovzduší od silniční a železniční dopravy a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Úvod do problematiky, hygienické normy a předpisy. 2. Cíle a fyzikální principy měření a zařízení. 3. Typy měřicích čidel, principy elektronického měření fyzikálních veličin. 4. Vícekanálová měření, měřicí software, principy zpracování datových záznamů a vzájemných závislostí různých veličin. 5. Měření mechanických a únavových vlastností materiálů dopravních staveb, měření, analýza a modelování mechanických napětí, statické a dynamické jevy. 6. Měření, modelování a analýza teploty a teplotních polí. 7. Měření a analýza hluku a chvění, srovnání měřících a modelovacích technik. Predikce hladin hluku od silniční, železniční dopravy a letecké dopravy. 8. Modální analýza, srovnání měřících a modelovacích technik. Analýza měření. 9. Návrh a analýza protihlukových a proti-vibračních opatření. 10. Měření analýza a klasifikace kolejnicových vad, měřící vozy. 11. Znečisťování ovzduší od silniční a železniční dopravy, měření a výpočet emisí. 12. Měření drsnosti, podélné a příčné rovnosti vozovek, vozidla pro stanovení charakteristik vedení trasy a povrchových vlastností vozovek. 13. Měření únosnosti komunikací, modelování a posouzení únosnosti, komplexní využití měření pro návrh údržby a oprav komunikací.

Literatura

Smutný, J.: Měřící technika a modelování. CERM 1998

Požadavky

Železniční spodek, členění a stavba železničního spodku, konstrukce a tvar zemního tělesa.Konstrukce železničního svršku a moderní konstrukcemi kolejové jízdní dráhy, interakce železničního vozidla a koleje, statický návrh konstrukce železniční trati a kolejových konstrukcí.Fyzika, kinematika hmotného bodu, dynamika hmotného bodu, dynamika tuhých těles, kmity, vlnění.Posuzování stavebních konstrukcí vystavených dynamickým účinkům. Základy teorie kmitání, frekvenční analýza, nelineární stavební mechanika.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Smutný, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Smutný, Dr.