Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní stavby a konstrukce (FAST-0O1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0O1 - Dopravní stavby a konstrukce, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou tohoto kurzu a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Základní typy konstrukcí pozemních a inženýrských staveb.2. Materiály pro stavební konstrukce.3. Základní typy betonových, zděných, ocelových a dřevěných konstrukcí.4. Zatížení stavebních konstrukcí, jeho klasifikace, druhy, hodnoty pro výpočet, zatěžovací stavy a kombinace.5. Zásady navrhování a vytváření výpočtových modelů stavebních konstrukcí.6. Zásady konstrukčního řešení staveb.7. Betonové a ocelové mosty a dřevěné lávky.8. Historie dopravy, rozdělení na jednotlivé druhy dopravy. jejich význam ve společnosti, klady a zápory dopravy.9. Dopravní terminologie, základní pojmy, strategie a rozvoj dopravy v ČR podle EU. Dopravní infrastruktura, vazba na EU.10. Rozvoj železniční sítě světa. Vývoj a charakteristika železniční sítě na našem území, organizačně-správní struktura ČD. Základní rozdělení železničních staveb.11. Charakteristika silniční a dálniční sítě v ČR, městské komunikace a letiště, integrované dopravní systémy.12. Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah a její prostorová poloha-terminologie, základní pojmy.13. Projektování pozemních komunikací-terminologie, základní pojmy.Příprava dat pro automatické projektování, zásady projektování liniových staveb pomocí výpočetní techniky.

Literatura

Bajer, M., Karmazínová, M., Puchrík, J. a kol.: Konstrukce a dopravní stavby-studijní opora pro kombinované studium. CERM, elektronická forma 2004Kotas, P.:: Dopravní systémy a stavby. Vydavatelství ČVUT v Praze 2002Nilson, A. H., Darwin, D., Dolan, C. W.: Design of Concrete Structures. McGraf-Hill, New York 2004Salmon, C.G., Johnson, J.E.:: Steel Structures: Design and Behavior. Addison-Weley Pub Co 1997Ferjenčík, P., Melcher, J. a kol.: Navrhovanie ocelových konštrukcií. ALFA Bratislava 1986Chochol, Lehovec a kol.: Cesty a dialnice-Projektovanie. ALFA Bratislava 1989Tyc, Kubát, Dostál, Havíř, B.: Železniční stavby. Dh-Press Bratislava 1993

Požadavky

Stavební materiály, elementární základy pružnosti, pevnosti a stavební mechaniky.

Garant

doc. Ing. Bohumil Straka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Bohumil Straka, CSc.