Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovové konstrukce I (FAST-0O2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0O2 - Kovové konstrukce I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou tohoto kurzu a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Úvod do problematiky navrhování a realizace kovových nosných konstrukcí. Výhody a nevýhody ocelových konstrukcí, stav a perspektivy rozvoje oboru. 2. Materiál a sortiment konstrukčních prvků. 3. Principy a zásady spolehlivosti kovových konstrukcí, metoda dovolených namáhání a mezních stavů. Pravděpodobnostní přístupy k navrhování ocelových konstrukcí.4. Geometrické a statické charakteristiky tenkostěnných otevřených a uzavřených průřezů prvků ocelových konstrukcí.5. Spoje šroubované a třecí spoje.6. Koutové svary.7. Tupé svary, svary děrové a žlábkové.8. Pruty tažené. Ohyb nosníků - pružné a pružně-plastické působení. 9. Prosté a složené kroucení tenkostěnných prutů otevřeného a uzavřeného průřezu.10. Vzpěr tlačených prutů složeného a členěného průřezu. 11. Klopení nosníků. 12. Pruty namáhané tahem a ohybem, namáhání tlakem a ohybem.13. Únosnost průřezů se štíhlými stěnami. Kritická a pokritická únosnost štíhlích stěn plnostěnných nosníků. Pevnost ocelových konstrukcí při působení opakovaného namáhání. Faktory ovlivňující únavovou pevnost oceli.

Literatura

Balio, G., Mazzolani, F.M.: Design of Steel Structures. E&FN Spon 1999Ferjenčík, P., Schun, J., Melcher, J. a kol.: Navrhovanie ocelových konštrukcií, 1. časť, 2. časť. ALFA Bratislava - SNTL Praha 1986Salmon, C.G., Johnson, J.E.: Steel Structures: Design and Behavior. Addison-Wesley Pub Co 1997Studnička, J.: Ocelové konstrukce. ČVUT v Praze 2002SCI-The Steel Construction Institute, Ascot, U.K.: ESDEP-European Steel Design Education Programme, CD ROM. ESDEP Society 2000

Požadavky

dopravní stavby a konstrukce

Garant

prof. Ing. Jindřich Melcher, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Jindřich Melcher, DrSc.