Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Balneotechnika (FAST-0P8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0P8 - Balneotechnika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se sociologickými základy lázeňství jako výchozími parametry návrhu, specifikovat rozdíly úpravy vody v lázeňství a vodárenství, uvést specifika hydraulických řešení v balneotechnice, uvést vazby vodního hospodářství lázní na další profese, zejména vytápění a stavební řešení, moderní trendy v lázeňství.

Osnova

1. Vymezení oboru, historie, společenský náhled. Návštěvnosti.2. Stanovení vodní plochy bazénů. Jakost bazénové vody3. Stanovení intensity recirkulace bazénové vody4. Mechanické předčištění, koagulační filtrace. Regenerace filtrů.5. Sorbce. Náplavné filtry. Dezinfekce vody - chlór.6. Ostatní dezinfekční prostředky.Ničení řas7. Gravitační část bazénového okruhu.Vyrovnávací nádrž.10.Tlaková část bazénového okruhu. Návrh čerpadel.11.Tepelné hospodářství bazénu - ztráty a zisky tepla.12.Tvary bazénů. Konstrukce a materiály bazénů a jejich provádění.13.Minerální a termální vody, zřídelní struktury. 14.Jímání, doprava a akumulace těchto vod. Peloidy a jejich využití.

Literatura

DIN 19643: Aufbereitung von Schwimmbeckenwasser. 1998Pivoda: Balneotechnika. VUT Brno 1983Sklenář: Balneotechnika I. ČVUT Praha 1987Sport u. Bäderbauten: Časopis Akademie pro lázeňské stavby. IASB München

Požadavky

hydraulika, úprava vody, chemie vody, beton, pozemní stavetelství, čerpadla a doprava vody.