Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulika a hydrologie I (FAST-0R2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0R2 - Hydraulika a hydrologie I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studium předmětu má studentovi poskytnout základní informace o chování a učíncích kapalin, o jevech vznikajících při proudění vody v tlakových systémech a v otevřených korytech. Dále studenti získájí základní informace o výskytu a koloběhu vody v přírodě a o měření parametrů popisující kvalitativní a kvantitativní parametry vody v přírodě.

Osnova

1.-2. Hydraulika, vlastnosti tekutin, hydrostatika, tlakové síly na rovinné a zakřivené plochy, plavání těles.3. Hydrodynamika, zákon zachování hmotnosti a hybnosti, Bernoulliho rovnice, aplikace impulsové věty.4.-5. Proudění vody v tlakových systémech - potrubích, proudění laminární a turbulentní. Výpočet hydraulicky dlouhého a hydraulicky krátkého a složeného potrubí, shybka, násoska, návrh čerpadla. 6.-7.Ustálené, rovnoměrné proudění s volnou hladinou v otevřených korytech. Energetická výška průřezu. Kritické proudění. Říční a bystřinné proudění.8.Přepady vody přes přelivy. Výtoky vody otvory a přepady s nádrží. 9.Vodní skok s dnovým režimem. spojení hladin dvou zdrží, návrh obdélníkového vývaru.10.Hydraulické výpočty typických komunikačních objektů, mosty a propustky.11.Základy proudění podzemní vody (Darcyho vztah, filtrační součinitel a filtrační rychlost, Dupuitův předpoklad, studny)12. Hydrologie: vodní bilance, definice a charakteristiky povodí, srážky, výpar, měření hydrologických veličin.13. Vodní toky, charakteristiky. Povrchový odtok z povodí,jeho stanovení. 14. Režimy proudění ve vodních tocích. Průtoky minimální,maximální, m-denní a n-leté, zimní režim, ovlivňování odtokového režimu, vliv vodních nádrží na regulaci odtoku z povodí atp.

Literatura

J.Jandora, V.Stara, M.Starý: Hydraulika a hydrologie. CERM, s.r.o. Brno 2002Kunštátský,I, Patočka,C.: Základy hydrauliky a hydrologie. SNTL Praha 1966

Požadavky

Základy z diferenciálního a integrálního počtu, základy z fyziky o chování a vlastnostech tekutin.

Garant

doc. Ing. Vlastimil Stara, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlastimil Stara, CSc.