Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní cesty a plavba (FAST-0R9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0R9 - Vodní cesty a plavba, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit absolventy využívání všech druhů dopravy ve všech oborech a formách činnosti. Zásady vodních cest a plavby včetně projektování a provozování. Stavba lodí a potřebná dokumentace i znalosti k provozu a ke zkouškám způsobilosti.

Osnova

1. Úvod, dopravní obory, místo vodní dopravy, vnitrozemské vodní cesty.2.,3. Rozdělení vnitrozemských vodních cest, splavněné toky (regulací, kanalizací), průplavy, stav a perspektivy v ČR.4.,5.Plavidla, plavání, odpor lodi při plavbě, dopravní kapacita vodní cesty. Ekonomie vodní dopravy.6. Rozbor druhů a účelu plavidel.7.,8. Rozdělení plavidel, konstrukční zásady, rekreační a sportovní plavidla.9.,10. Zásady splavňování a plavebního využití vodních toků a nádrží,plavební komory a jejich vystrojení.Plnění a prázdnění plavebních komor.11. Exkurze (BVV).12. Vnitrozemské přístavy a překladiště, objekty na vodních cestách.13. Plavební předpisy, požadavky ke zkouškám lodník, kapitán. Havárie na vodních cestách a jak se jim bráníme.

Literatura

Čábelka, J.: Vodní cesty a plavba. SNTL/ALFA 1964Janda, M.: Základy konstrukce plavidel. Praha 1998Sypěna, V.: Plavební nauka. NADAS Praha 1985Kubec, J. - Podzimek, J.: Svět vodních cest. NADAS Praha 1988

Požadavky

Hydraulika I. a II.,Úpravy toků, Jezy, Přehrady, Nádrže a vodohospodářské soustavy

Garant

doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc.