Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní technika (FAST-0T1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0T1 - Zdravotní technika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti porozumí hlavním principům odvádění odpadních vod z budov, zásobování budov vodou a zemním plynem. Studenti budou schopni navrhovat standardní řešení vnitřní kanalizace, vnitřního vodovodu a domovního plynovodu v návaznosti na dispoziční a konstrukční řešení budovy, dále budou schopni navrhovat přípojky těchto instalací. Studenti budou schopni využít těchto znalostí pro komplexní návrh budov.

Osnova

1. Úvod do technických zařízení budov a zdravotně technických instalací, kritéria pro návrh hygienických zařízení, prostory pro vedení instalací2. Zařizovací předměty, zápachové uzávěrky, výtokové armatury, splachovací zařízení3. Hlavní principy odvádění odpadních vod z budov, hydraulika vnitřní kanalizace, materiály pro kanalizaci4. Kanalizace pro odvádění splaškových odpadních vod5. Kanalizace pro odvádění dešťových vod 6. Ochrana proti vzduté vodě, přečerpání odpadních vod, kanalizační přípojky, domovní čistírny7. Hlavní principy zásobování budov pitnou vodou, potřeba vody, materiály pro vnitřní vodovod8. Rozvodná potrubí vnitřního vodovodu, hydraulika a dimenzování vodovodu 9. Zdroje vody pro vnitřní vodovod, zvyšování tlaku, snižování tlaku10. Příprava teplé vody 11. Ochrana proti znečištění pitné vody, tepelné izolace, zásobování požární vodu, vodovodní přípojky12. Hlavní principy zásobovaní budov zemním plynem, požadavky na umísťování plynových spotřebičů v budovách13. Domovní plynovod, plynovodní přípojky

Literatura

Ing. Čupr,CSc., Ing. Bartošová, Ing. Počinková, Ing. Vrána: Zdravotní technika pro kombinované studium. CERM Brno 2002Kol.: Plynárenská příručka. GAS s.r.o., Praha 1997Valášek, J. a kol.: Zdravotně technická zařízení a instalace. Jaga, Bratislava 2001Harris, C., M.: Handbook of Utilities and Services for Buildings. McGraw-Hill Publishing Company, NY, USA 1990Steele, A.: Engineered Plumbing Design. Construction Industry Press, Almhurst, IL, USA 1982Vrána J.: Voda a kanalizace v domě a bytě - instalatérské práce. Grada Publishing 2005

Požadavky

Základní znalosti o konstrukčních systémech budov, základových, svislých, vodorovných a střešních konstrukcích budov, základy hydrauliky - proudění tekutin v tlakových a gravitačních systémech, základy vodárenství a stokování.

Garant

Ing. Ladislav Bárta, CSc.

Vyučující

Ing. Ladislav Bárta, CSc.