Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy informatiky a výpočetní techniky (1) (FAST-0U1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0U1 - Základy informatiky a výpočetní techniky (1), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní teoretické znalosti z informatiky potřebné v dalších předmětech studia. Uživatelské znalosti nezbytné pro efektivní používání počítačů v inženýrské praxi.

Osnova

1-2. Princip činnosti počítače, procesoru a jeho spolupráce s operační pamětí, periferní zařízení, vstupně-výstupní porty, princip přerušení a přímého přístupu k paměti.3-4. Komponenty současných modelů PC a jejich vlastnosti. Typy procesorů, sběrnice v PC, čipové sady, typy pamětí, diskové paměti.5-6. Operační systém počítače, jeho význam, struktura a klasifikace. Použití OS z hlediska uživatele (Windows, Unix, systém souborů, správa zařízení, systémy oprávnění, textová a grafická rozhraní).7. Počítačové sítě (principy činnosti sítí, protokoly a služby v počítačových sítích, Internet, otázky bezpečnosti).8. Úvod do databází. Datové modely, relační kalkul, architektura systémů řízení bází dat.9-10. Zpracování hromadných dat na počítači. Primární a cizí klíče, indexy, pohledy, obchodní pravidla, konzistence a integrita dat, jazyk SQL.11-12. Základy počítačové grafiky. Barevné modely, palety, rastrová a vektorová grafika, grafické formáty.13. Zpracování textových dokumentů na počítači a základy typografie.

Literatura

Milenkovic, M.: Operating Systems: Concepts and Design, Second Edition. McGraw-Hill, New York 1992Kolektiv ústavu informatiky FAST: Informatika. CERM Brno 2004

Požadavky

Běžné znalosti ve středoškolském rozsahu

Garant

doc. RNDr. Jiří Macur, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Macur, CSc.