Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika práce a racionalizace (FAST-0V5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0V5 - Ekonomika práce a racionalizace, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí z pracovního inženýrství a ekonomiky práce ve stavebnictví, zejména znalostí a základních dovedností z oblasti normování práce, materiálu, strojů a zařízení a z problematiky odměňování, mezd a platů se zaměřením na stavebnictví. Získání praktické zkušenosti při zpracování případové studie o normování a odměňování v konkrétní stavební firmě. Získání schopnosti prakticky používat statistické klasifikace, třídníky a číselníky pro další práci s informacemi ve stavebnictví.

Osnova

1.Úvod. Základní pojmy. Vědy o práci. 2.Statistické klasifikace, třídníky a číselníky. 3.Práce. Studium práce. Organizace práce. 4.Normování práce. Měření práce. 5.Normování spotřeby materiálů. Normování strojů. 6.Odměňování práce. Teorie mzdy. 7.Odměňování práce. Pracovně právní předpisy. 8.Odměňování práce. Mzdy a platy. 9.Mzdové účetnictví. Mzdová evidence. 10.Ukazatele práce a mezd. 11.Racionalizace práce. 12.Ergonomie. 13.Bezpečnost práce. Trh práce.Státní sociální podpora

Literatura

Huttlová, E: Organizace práce a pracovní podmínky. VŠE Praha 1997Kadlčáková A.: Pracovní inženýrství. ČVUT Prahaa 1993Kleibl, Dvořáková, Huttlová: Stimulace pracovníků a tvorba mzdových předpisů. VŠE Praha 1996Mills,D.Q: Labour-Mnagement Relations. Mc Graw-Hill,Highstown, USA 1994

Požadavky

Znalost problematiky technologie stavebních konstrukcí a prací. Znalost základů ekonomiky stavebního podniku se zaměřením na výrobu. Vědomosti o výrobních faktorech a pracovním systému se zaměřením na pracovní sílu, stroje, zařízení a materiál ve stavebnictví.

Garant

doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D.