Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie a sociologie I (FAST-0Z1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0Z1 - Psychologie a sociologie I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zlepšení znalostí z oblasti obecné psychologie a sociologie, aplikace teorie osobnosti, vývojové psychologie, teorie komunikace, sociální psychologie a dalších speciálních disciplín do oblasti technické a inženýrské praxe, zejména s výhledem na budoucí zařazení absolventů do oblasti řízení firem.

Osnova

1. Úvod do poznání společenských věd. Význam pro teorii a inženýrskou praxi.2. Psychologie a její místo v životě jednotlivce. Psychologické pojmy. Paměť, řeč a myšlení.3. Metody psychologického výzkumu. Rozhovor, dotazník, anamnéza. Výchova a sebevýchova. Formování osobnosti v prostředí.4. Osobnost, obecné otázky a struktura. Temperament a charakter. Typy osobnosti. Inteligence a intelekt.5. Vývoj a formování osobnosti. Stadia vývoje osobnosti dle věku. Biologické a sociologické determinace osobnosti.6. Učení, jeho význam a druhy. Obecné zákony učení. Problémy učení v praxi i životě. Křivka učení. Styly učení.7. Stres a metody jeho zvládání. Duševní hygiena. Přizpůsobovací mechanizmy.8. Základní paradigmata sociologického myšlení. Sociologické pojmy. Společnost, organizace, skupina, kultura, sociální status.9. Obecné sociologické teorie. Teorie koncensu a teorie konfliktu. Aplikace na společnost a budoucí povolání.10. Sociální struktura, sociální kontrola, socializace jednotlivce. Komunikace. Problém přežití ve společnosti.11. Volba povolání jako životní sociologický problém. Výklad a interpretace sociálních jevů v profesním i osobním životě jednotlivce.Tradiční, moderní a masová společnost. Globalizace a generalizace trhu. Ekonomické aspekty.12. Sociální ekologie a inženýrství. Sociobiologie. Humanitní environmentalistika. Ekologie, sociologie a jedinec.13. Sociologie zdraví a nemoci. Kvalita života a jeho zvládání. Osobnost a nemoc. Zvládání zátěže.

Literatura

KELLER, J.: Úvod do sociologie. Brno: SLON 1999KOHOUTEK, R.: Základy psychologie osobnosti. Brno: CERM 2000KOHOUTEK, R., ŠTĚPANÍK, J.: Základy psychologie pro techniky. Brno: VUT FAST (skriptum) 1994KOHOUTEK, R.: Základy sociální psychologie. Brno: CERM 1998

Požadavky

Poznatky o možnostech využití psychologie a sociologie v pracovním procesu, základní terminologie psychologie a sociologie ze střední školy z předmětů Základy společenských věd nebo Občanská nauka.

Garant

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.