Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní propedeutika (FAST-0Z3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0Z3 - Právní propedeutika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení se základními právními pojmy a systémem právních norem v České republice. Získání orientace zejména ve stavebním zákoně a jeho prováděcích předpisech,dále s možnostmi a způsoby podnikání ve stavebnictví. Poskytnutí informací o systému nominátních a innominátních smluv a jejich použití v praxi.Získání přehledu o pracovněprávních vztazích,pracovních smlouvách a dohodách ve stavební praxi.

Osnova

Přednášky:1.Úvod.Základní pojmy.Vývoj práva českého státu,přehled oborů,které tvoří jeho systém a návaznost v rámci "Evropského práva".2.Nejvyšší právní normy našeho státu -"Ústavní pořádek České republiky".Ústava a rozdělení moci ve státě.Moc zákonodárná,moc výkonná a moc soudní.3.Úprava základních lidských práv,politická práva,práva národnostních a etnických menšin.4.Hospodářská,sociální a kulturní práva,právo na soudní a jinou právní ochranu.5.Stavební zákon,součást oboru správního práva.Obsah a význam stavebního zákona,jeho části a přehled souvisejících prováděcích vyhlášek.6.Systém stavebních úřadů,povinnost zveřejňování a aktualizace jejich seznamu ve Sbírce zákonů.7.Právní řešení přestupků a jiných správních deliktů fyzických a právnických osob.8.Problematika vyvlastnění nemovitostí ve vyvlastňovacím řízení.9.Podnikání fyzických a právnických osob ve stavebnictví podle občanského a obchodního zákoníku,živnostenského zákona a na základě tzv. "autorizace" podle zákona o komoře autorizovaných povolání ve výstavbě.10.Podnikání fyzických osob.Všeobecné a zvláštní podmínky podnikání.11.Podnikání právnických osob.Vznik,změny a zánik právnických osob.Obchodní rejstřík.12.Smlouvy ve výstavbě.Smlouvy pojmenované.Smlouvy innominátní.13.Základní pracovněprávní vztahy ve stavebnictví.Náležitosti pracovní smlouvy.

Literatura

Úplné znění: Ústava ČR a Listina základních práv a svobod. Ostrava : Sagit 2005Úplné znění: Stavební zákon a předpisy související. Autorizace ve výstavbě.. Ostrava : Sagit 2005Úplné znění: Občanský a obchodní zákoník. Živnostenský zákon.. Ostrava : Sagit 2005Úplné znění: Zákoník práce.. Ostrava : Sagit 2005

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti získané ve středoškolském vzdělání v tomto oboru,proto se k jeho studiu nepožaduje žádné další odborné vědomosti.

Garant

Mgr. Martina Hortová

Vyučující

Mgr. Martina Hortová