Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie a organizace řízení (FAST-0Z4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0Z4 - Psychologie a organizace řízení, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zlepšení orientace v obecných psychologických a sociologických pojmech a schopnost jejich aplikace v teorii řízení. Hlubší poznání struktury organizace ze společenskovědního hlediska. Teoretický vhled do personálního řízení, aplikované manažerské psychologie s využitím v budoucí pracovní kariéře v technických a stavebních firmách.

Osnova

PŘEDNÁŠKY: 1. Společnost, sociální skupiny, společenské struktury a jejich fungování.2. Lidé v organizaci. Tým a týmová práce.3. Sociální pozice a role řídícího pracovníka. Styly řízení. Image manažera. Etika v podnikání a řízení.4. Jednotlivé přístupy k organizaci - mechanistický, škola lidských vztahů, humanistický, moderní, postmoderní.5. Teorie osobnosti, struktura, subsystémy. Psychologie řízení, manažerské funkce, hodnocení pracovníků.6. Vývoj a formování osobnosti v pracovním procesu.7. Psychologické aspekty pracovního prostředí.8. Psychologický rozbor pracovního výkonu. 9. Motivace a odměňování, hierarchie potřeb, výchova a sebevýchova.10. Stres, konflikty a jejich řešení. Asertivita, prevence, vyjednávání.11. Role komunikace v řízení, prezentace, reklama. Public relations.12. Styly řízení, image manažera, metody působení na druhé.13. Firemní kultura - národní, nadnárodní, organizační, subkultury.CVIČENÍ: 1. Manažerská psychologie a sociologie. Sociologicky orientované teorie řízení.2. Psychologická a sociologická expertiza firmy. Personální management.3. Pracovník a jeho potenciál. Kariéra pracovníka. Podnikatelská a manažerská kultura, identita a etika. 4. Řízení podniku a jeho image dle jednotlivých přístupů k organizaci. Výhody a nevýhody.5. Osobnost manažera a manažerská funkce vedení kolektivu. 6. Personální management. Osobnost člověka z hlediska nároků na pracovní uplatnění. 7. Řízení adaptačních procesů. Příprava pracovníků. Hodnocení pracovníků a jejich pracovního výkonu. Kariéra.8. Manažerské funkce. Psychologické metody a diagnostika v řízení pracovních sil. 9. Motivace a odměňování.10. Stres v osobním a pracovním životě. Konflikty a jejich řešení.11. Komunikace a řízení. Public relations.12. Styly řízení. Vývoj podnikového managementu.13. Vnitřní struktura firmy. Lidé v organizaci.

Literatura

BEDRNOVÁ, E., NOVÝ, I.: Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press 2002ŠTĚPANÍK, J., KOHOUTEK, R.: Psychologie práce a řízení. Brno: CERM 2000KELLER, J.: Úvod do sociologie. Brno: SLON 1999LINKESCHOVÁ, D., DOHNAL, R.: Vedení a řízení lidí ve stavební firmě. Brno: URS 2000MEYER, D.: Social Psychology. New York: Mc-Graw-Hill 1993

Požadavky

Základní pojmy z obecné psychologie a sociologie z předmětů Základy společenských věd nebo Občanská nauka, orientace v základních teoriích o osobnosti a společnosti na úrovni středoškolských znalostí, event. výstupních znalostí z vysokoškolských kurzů obecné psychologie a sociologie (1. ročník Stavební fakulty).

Garant

Mgr. Jana Šnajderová

Vyučující

Mgr. Jana Šnajderová