Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební právo (FAST-0Z5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-0Z5 - Stavební právo, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení se základními právními pojmy a systémem právních norem v České republice. Získání orientace zejména ve stavebním zákoně a jeho prováděcích předpisech,dále s možnostmi a způsoby podnikání ve stavebnictví. Poskytnutí informací o systému nominátních a innominátních smluv a jejich využití ve stavební praxi.Získání přehledu o pracovněprávních vztazích,pracovních smlouvách a dohodách ve stavebnictví.

Osnova

Přednášky:1.Základní pojmy.Systém práva českého státu, jeho vývoj a postavení ve světovém kontextu,jako součást "Evropského práva".2.Zařazení "Stavebního zákona" v systému správního práva,jeho obsah, zásady a jeho návaznost na prováděcí vyhlášky základní důležitosti pro stavební obory.3.Obsah a význam stavebního zákona.Přehled 1.a 2.části stavebního zákona(územní plánování a stavební řád).4.Přehled prováděcích vyhlášek,které souvisí s 1.a 2.částí stavebního zákona(č.135/2001 Sb.,132/1998 Sb.,137/1998 Sb.)5.Právní úprava řešení přestupků a jiných správních deliktů fyzických a právnických osob,formou sankcí,podle části 3.stavebního zákona.6.Problematika vyvlastnění nemovitostí ve vyvlastňovacím řízení(část čtvrtá stavebního zákona a vyhláška č.122/1984 Sb.)7.Systém stavebních úřadů,povinnost zveřejňování a aktualizace jejich seznamu ve "Sbírce zákonů".8.Podnikání fyzických a právnických osob ve stavebnictví na základě občanského a obchodního zákoníku a živnostenského zákona.9.Podnikání ve stavebnictví na základě tzv."autorizace",podle zákona o komoře autorizovaných povolání ve výstavbě.(č.360/1992 Sb.)10.Podnikání fyzických osob ve stavebnictví.Všeobecné a zvláštní podmínky podnikání.11.Podnikání právnických osob.Vznik,změny a zánik právnických osob.Obchodní rejstřík.12.Smlouvy ve výstavbě.Smlouvy pojmenované.Smlouvy innominátní.13.Základní pracovněprávní vztahy ve stavebnictví.Náležitosti pracovní smlouvy.

Literatura

Úplné znění: Stavební zákon a předpisy související. Autorizace ve výstavbě.. Ostrava : Sagit 2005Úplné znění: Občanský a obchodní zákoník. Živnostenský zákon.. Ostrava : Sagit 2005Úplné znění: Zákoník práce. Ostrava : Sagit 2005

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti získané ve středoškolském vzdělání v tomto oboru,proto se k jeho studiu nepožaduje žádné další odborné vědomosti.

Garant

Mgr. Martina Hortová

Vyučující

Mgr. Martina Hortová