Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geofyzika a geodynamika (FAST-1E4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-1E4 - Geofyzika a geodynamika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o fyzikálních vlastnostech zemského tělesa a metodách určování základních geofyzikálních parametrů.

Osnova

1. Předmět geofyziky, postavení Země ve vesmíru, pohyby Země, základní fyzikální zákony.2. Základy teorie pole, skalární a vektorové pole.3. Gravitační potenciál, gravitační pole hmotného bodu, koule a obecného tělesa.4. Základy teorie sférických funkcí.5. Gravitační pole Země, jeho intenzita a potenciál, rozvoj potenciálu do sférických funkcí.6. Tíhové pole Země a jeho potenciál, hladinové plochy tíhového potenciálu.7. Normální tíhové pole Země, normální tíhové zrychlení.Redukce tíhového zrychlení.8. Základy gravimetrie, druhy a principy gravimetrů.9. Fyzikální základy seismiky, registrace a parametry zemětřesení, model Země, plochy nespojitosti.10. Zemské magnetické a elektrické pole. Geomagnetická a geoelektrická měření.

Literatura

Mareš, M. a kol.: Úvod do užité geofyziky. SNTL Praha 1990Moritz, H., Heiskanen, W.: Physical geodesy. TU Graz 1987Ochaba, Š.: Geofyzika. SPN Bratislava 1986Mojzeš, M.: Geofyzika a geodynamika. SVŠT Bratislava 1986Pick, M., Pícha, J., Vyskočil, V.: Úvod ke studiu tíhového pole Země. Academia Praha 1973Zeman, A.: Geofyzika a geodynamika. Vydavatelství ČVUT Praha 1993

Požadavky

Základy teorie polí a teoretické geodézie

Garant

doc. RNDr. Lubomil Pospíšil, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Lubomil Pospíšil, CSc.