Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strojní zařízení (FAST-1W0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-1W0 - Strojní zařízení, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout studentům ucelený přehled o funkci, principu a používání strojů a zařízení ve výrobě stavebních hmot a materiálů. Popisuje jednotlivé stroje od těžby, dopravy, úpravy hornin, homogenizaci až po dopravu surovin do vlastního závodu. Předmět zahrnuje všechny stroje pro zpracování surovin ve výrobě maltovin, hrubé keramiky, lehkých stavebních hmot, betonového zboží. Je kladen důraz na automatizaci a robotizaci ve výrobě stavebnin.

Osnova

Úvod do předmětu. Pohonné jednotky stavebních strojů. Spalovací motory. Zážehové motory. Vznětové motory. Speciální motory. Elektromotory. Podvozky stavebních strojů. Převodová ústrojí stavebních strojů. Spojky. Převodovky. Rozvody stavebních strojů.Energetické stroje. Pneumatické motory. Hydraulické motory. Kompresory. Tlakové nádoby. Ventilátory. Čerpadla. Elektrocentrály. Teplovzdušné agregáty. Vyvíječe páry.Druhy hornin. Technologické vlastnosti hornin. Zemní práce. Rypadla cyklicky pracující. Rypadla kontinuálně pracující. Speciální rypadla.Skalní práce. Dozery. Rozrývače. Skrejpry. Grejdry. Vrtací soupravy. Teorie vrtání. Druhy vrtacích zařízení. Vrtací kladiva. Sbíjecí kladiva. Vrtací soupravy.Doprava hornin. Transportní zařízení. Dopravní pásy. Šnekové dopravníky. Vibrační dopravníky. Nakladače. Vykladače. Zařízení na odběr průměrných vzorků. Vnitrozávodní doprava. Motorové dopravní vozíky. Železniční doprava. Nákladní automobilová doprava.Úprava hornin. Stroje pro úpravu hornin. Drtiče. Teorie drcení hornin. Mlýny. Třídiče. Pračky. Sušičky. Odhliňovače. Granulátory.Ukládání sypkých materiálů. Zásobníky. Sila. Uzávěry. Měřiče. Podávače. Dávkovače. Váhy. Pneumatická doprava. Hydraulická doprava.Stroje a zařízení na úpravu materiálů. Mísící zařízení. Mísidla. Trhací stroje. Homogenizační zařízení. Rozplavovače.Vytvářecí stroje. Lisy. Formy. Stroje odřezávací. Balící stroje.Tepelná zařízení. Sušárny. Pece. Mlýny. Chladiče. Filtry. Výměníky tepla. Cyklony.Výroba, doprava a uložení betonových směsí. Míchačky cyklické. Míchačky kontinuální. Centrální výrobny betonových směsí. Stroje pro cyklickou dopravu betonových směsí. Stroje pro kontinuální dopravu betonových směsí. Stroje a zařízení pro zhutňování betonových směsí. Vibrační technika. Stroje a zařízení pro přípravu výztuže. Svářecí technika.Visutá doprava. Mostové jeřáby. Portálové jeřáby. Kozové jeřáby. Věžové jeřáby. Lanové dráhy. Výtahy. Stohovací zařízení. Vysokozdvižné vozíky. Manipulační prostředky.Speciální stroje a zařízení pro výrobu keramiky. Speciální stroje a zařízení pro výrobu cihlářského zboží.Speciální stroje a zařízení pro výrobu cementu. Speciální stroje a zařízení pro výrobu betonového zboží. Speciální stroje a zařízení pro výrobu pórobetonu.Automatizace a robotizace výroby stavebních materiálů.Ergonomie a životní prostředí ve výrobnách stavebních hmot a vliv na okolí.

Literatura

Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno 2004Prokeš, J.: Strojní zařízení na výrobu maltovin. SNTL Praha 1989Prokeš, J.: Strojní zařízení pro výrobu hrubé keramiky. SNTL Praha 1989Prokeš, J.: Příklady výpočtů strojních zařízení. SNTL Praha 1989Vaněk A.: Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Academie Praha 2003

Požadavky

Základní znalosti Základů strojnictví, Technologie výroby stavebnin.

Garant

Ing. Svatava Henková, CSc.

Vyučující

Ing. Svatava Henková, CSc.