Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geodetická astronomie a kosmická geodézie (2) (FAST-3E7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-3E7 - Geodetická astronomie a kosmická geodézie (2), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout přehled metod pro určení astronomických zeměpisných souřadnic stanoviště. Seznámit s problematikou kosmické geodézie, hlavně s geodézií satelitní. Studenti se seznámí s dynamikou pohybu družice na oběžné dráze kolem Země, metodami pozemních měření na družice a zpracování těchto měření pro potřeby určování poloh bodů na Zemi.

Osnova

1. Určení astronomické zeměpisné šířky, místního hvězdného času a astronomické délky.2. Problém dvou těles, Keplerovy zákony. 3. Rušený a nerušený pohyb družice. Výpočet souřadnice družice v prostoru.4. Optické a elektronické observační metody sledování družic.5. GPS, GLONASS, Galileo – popis systému.6. Metody měření a zpracování signálů družic.7. Systematické chyby a jejich vylučování8. Diferenční metody určení polohy9. Modely gravitačního pole Země, družicová altimetrie10. Rádiová interferometrie z velmi dlouhých základen

Literatura

Burša,M., Kostelecký,J.: Kosmická geodézie a kosmická geodynamika. MNO – GŠ AČR, Praha 1994Fixel J.: Geodetická astronomie I a základy kosmické geodézie. VUTIUM Brno 2000Hofmann-Wellenhof, B., Lichtenegger, H., Collins, J.: Global Positioning Systém: Theory and Practice. Wien, New York. Springer . -Verlag 1992Melicher, J., Fixel, J., Kabeláč, J.: Geodetická astronómia a základy kozmickej geodézie. Bratislava, Alfa 1993

Požadavky

Kinematika a dynamika pohybu, Newtonovy pohybové zákony, Newtonův gravitační zákon, zákony lomu a odrazu elektromagnetického vlnění, disperze vlnění, metody modulace vlnění, pole nekonzervativních sil, fyzikální poměry v atmosféře Země.

Garant

prof. Ing. Jan Fixel, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Fixel, CSc.