Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Popisná statistika (FAST-5A2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5A2 - Popisná statistika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znát a pochopit základní pojmy a principy popisné statistiky. Umět popsat data - určit tabulku rozdělení četností a graficky znázornit rozdělení četností, určit charakteristiky úrovně, variability, šikmosti a špičatosti v případě neroztříděných i roztříděných dat.Umět měřit statistickou závislost číselných i slovních znaků.Umět odhadnout parametry regresní funkce, regresní funkci i předpovědi v případě lineární regrese i regrese, kterou lze na lineární regresi převést.

Osnova

1. Základní statistické pojmy.2. Statistický popis jednorozměrných rozdělení četností.3. Významné hodnoty variační řady – modální hodnota, kvantily.4. Charakteristiky úrovně.5. Charakteristiky variability.6. Momenty a momentové charakteristiky. Šikmost, špičatost.7. Statistická závislost číselných znaků – popis dvourozměrných rozdělení četností.8. Jednoduchá regrese a korelace.9. Jednoduchá regrese a korelace.10. Regresní funkce, které lze převést na lineární.11. Mnohonásobná regrese a korelace.12. Mnohonásobná regrese a korelace.13. Statistická závislost slovních znaků.

Literatura

BAKYTOVÁ, H.: Základy statistiky. ALFA, Bratislava 1975WONNACOT, T.H., WONNACOT, R.J.: Statistika pro obchod a hospodářství. Victoria Publishing, Praha 1993

Požadavky

Znalost grafů a vlastností elementárních funkcí, řešení soustavy lineárních rovnic, inverzní matice.

Garant

RNDr. Helena Koutková, CSc.

Vyučující

RNDr. Helena Koutková, CSc.