Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická statistika (FAST-5A3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5A3 - Matematická statistika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Umět určit bodové a intervalové odhady parametrů některých rozdělení. Umět testovat hypotézy o parametrech některých rozdělení a tvaru rozdělení. Umět posoudit náhodnost výběru.Umět najít bodové a intervalové odhady parametrů, regresní funkce a předpovědí v případě lineární regrese. Umět testovat hypotézy o regresním modelu. Umět posoudit statistickou závislost dvou i více veličin.Seznámit se s analýzou rozptylu.

Osnova

1. Bodové a intervalové odhady parametrů rozdělení.2. Testování hypotéz o parametrech rozdělení.3. Testy náhodnosti.4. Kolmogorovův test dobré shody.5. Regresní analýza – bodový odhad regresních parametrů v regresi lineární v parametrech, bodový odhad regresní funkce a předpovědí.6. Intervalový odhad regresních parametrů v regresi lineární v parametrech, intervalový odhad regresní funkce a předpovědí. 7. Testování submodelů.8. Regresní funkce, které lze převést na lineární.9. Statistická závislost – třídění a měření závislosti – korelační tabulky, korelační poměr.10. Index korelace, koeficient korelace.11. Mnohonásobný a parciální koeficient korelace.12. Parciální koeficient korelace. 13. Analýza rozptylu – experimenty s jedním faktorem.____________________________________________Cvičení:1. Bodový a intervalový odhad parametrů normálního rozdělení, Poissonova rozdělení a eponenciálního rozdělení.2. Testy hypotéz o hodnotách parametrů rozdělení ze cvičení 1.3. Testy náhodnosti.4. Kolmogorovův test dobré shody.5. Bodový odhad regresních parametrů, regresní funkce a předpovědí v případě lineární regrese.6. Intervalový odhad regresních parametrů, regresní funkce a předpovědí v případě lineární regrese.7. Testování submodelů.8. Regresní funkce, které lze převést na lineární.9. Korelační tabulky. Korelační poměr.10. Index korelace, koeficient korelace.11. Mnohonásobný koeficient korelace.12. Parciální koeficient korelace.13. Analýza rozptylu - experiment s jedním faktorem.

Literatura

ANDĚL, J.: Matematická statistika. SNTL/ALFA, Praha 1978ANDĚL, J.: Statistické metody. Matfyzpress, Praha 1993

Požadavky

Základní pojmy z pravděpodobnosti, matematické statistiky a lineární algebry - rozdělení pravděpodobnosti náhodných veličin a vektorů, bodové a intervalové odhady parametrů rozdělení, podstatu testování statistických hypotéz, řešení soustavy lineárních rovnic, inverzní matice.

Garant

RNDr. Helena Koutková, CSc.

Vyučující

RNDr. Helena Koutková, CSc.