Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z geotechniky II (FAST-5F4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5F4 - Vybrané statě z geotechniky II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s metodami řešení úloh používaných v geotechnice.

Osnova

1. Úvod - metody ražby podzemních děl – základní charakteristiky a porovnání.2. Nová rakouská tunelovací metoda – základní myšlenky a koncepce.3. Odezva horninového prostředí na tunelování.4. Metody řešení geotechnických úloh.5. Matematické modelování – postup – okrajové a počáteční podmínky. 6. Analýza napjatosti a deformace – základní vztahy mechaniky kontinua – rovinný problém.7. Fyzikální vztahy – lineární a nelineární pružnost.8. Fyzikální vztahy – plasticita – reologické materiálové modely.9. Analytické a numerické metody řešení - metoda mezní rovnováhy – metoda konečných prvků.10. Metoda konečných diferencí – metoda hraničních prvků – základní principy a přehled – programy pro řešení geotechnických úloh.11. Řešení geotechnických úloh pomocí fyzikálního modelování.12. Interakce stavby s podložím – sedání podle ČSN 73 1001 – napjatost – výpočtový model sednutí.13. Modely podloží – vliv podloží mimo konstrukci a sousední stavby.

Literatura

DESAI, Ch.S., ABEL, J.F.: Introduction to the Finite Element Method. Van Nostend Reinhold Company 1972FEDA, J.: Interakce piloty a základové půdy. Academia Praha 1977McKYES, E.: Agricultural Engineering Soil Mechanics. Ernst & Sohn, Berlin 1989

Požadavky

Znalosti získané v předmětech Mechanika hornin a inženýrská geologie (0F3), Podzemní stavby (0F6), Vybrané statě z geotechniky I (5F3). Dále využívají poznatků získaných v oborech fyzika a stavební mechanika a studiem vyšších kurzů matematických.

Garant

Ing. Jiří Boštík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Boštík, Ph.D.