Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie betonu (FAST-5J0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5J0 - Technologie betonu, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základnímí znalostmi nutnými pro návrh složení betonů pro předem zadané konečné vlastnosti betonu. V průběhu budou předneseny informace o základních vlastnostech vstupních surovin pro výrobu betonu a jejich zkoušení.Poté se posluchač seznámí s označováním betonů a požadavky na jejich fyzikálně-mechanické vlastnosti a metodami zkoušení. Navázně na návrh složení budou popsány požadavky na složení pro vodotěsné a mrazuvzdorné a silníční betony.

Osnova

1. Rozdělení a druhy betonů.EN 206-12. Složky betonu. Kamenivo3. Složky betonu. Voda, Cement4. Složky betonu. Přísady do betonu5. Složky betonu. Příměsi do betonu6. Vyztužování betonu7. Čerstvý beton. Technologické závislosti složení betonu. Návrh složení betonu.8. Čerstvý beton. Zpracování čerstvého betonu.9. Čerstvý beton. Míchání, doprava, ukládání betonu.10. Čerstvý beton. Systémové bednění a formy. Zhutňování čerstvého betonu.11. Beton. Tvrdnutí betonu.Ošetřování.12. Beton. Vlastnosti betonu. Pórovitá struktura cementového kamene. Mikromechanika betonu.13. Beton. Vlastnosti betonu. Pevnost betonu, Soudržnost ocele s betonem. Trvanlivost betonu.

Literatura

Bechyně, S.: Technologie betonu 1. - 5. díl. SNTL Praha 1960Holec, M.: Drcení a třídění kamene. SNTL 1984Pytlík, P.: Technologie betonu. VUTIUM Brno 1997Schulze, W.: Der Baustoff Beton, Band 1, 2. Verlag für Bauwesen, Berlin 1988

Požadavky

znalosti z oblasti stavebních hmot

Garant

prof. Ing. Rudolf Hela, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Rudolf Hela, CSc.