Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní metody (FAST-5J5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5J5 - Laboratorní metody, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o běžných i speciálních laboratorních metodách a měřících přístrojích, používaných v silikátovém průmyslu, zejména ve výrobě stavebních hmot a dílců. Využití těchto metod jak při hodnocení vhodnosti surovin k výrobě stavebních hmot, tak i ke zjišťování fyzikálně mechanických a technologických vlastností hotových výrobků.

Osnova

1. Seznámení s náplní předmětu, přehled laboratorních metod v oboru silikátů 2. Odběr a příprava vzorků pro jednotlivé metody 3. Rentgenová spektrální analýza, kvalitativní i kvantitativní 4. Rentgenová difrakční analýza, princip, přístroje, použití 5. Mikroskopie v oblasti viditelného spektra, přístroje a preparáty 6. Elektronová transmisní mikroskopie, princip, přístroje, použití 7. Rastrovací elektronová mikroskopie, princip, přístroje, použití 8. Metody stanovení velikosti částic a měrného povrchu 9. Metody stanovení hustoty, objemové hmotnosti a nasákavosti10. Vysokotlaká rtuťová porozimetrie, princip, přístroje, použití11. Diferenční a gravimetrická termická analýza, principy, přístroje, použití12. Kontrakčně dilatometrická termická analýza, princip, použití13. Zásady zkoušení stavebních materiálů, kontrola jakosti, harmoni- zace norem a předpisů

Literatura

Lach, V., Fridrichivá, M.: Mikrostruktura stavebních látek. Vysoké učení technické v Brně 1991Šašek , L. a kolektiv: Laboratorní metody v oboru silikátů. SNTL Praha, 1981

Požadavky

Teoretické základy struktury a chemie silikátů, základy technologievýroby a vlastnosti stavebních materiálů na bázi silikátů, jako jsou pojiva, keramika, beton ap.

Garant

Ing. Jan Novák

Vyučující

Ing. Jan Novák