Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z betonových konstrukcí I (FAST-5L3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5L3 - Vybrané statě z betonových konstrukcí I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poznání podstaty reologického působení betonu a osvojení metod pro analýzu účinků reologie betonu na stavební konstrukce. Znalost metod pro analýzu dlouhodobého působení betonových konstrukcí s ohledem na reologické vlastnosti betonu.Navrhovat betonové konstrukce podle evropských předpisů.

Osnova

1. Hybridní konstrukce, vliv předpětí, postupné výstavby a reologických vlastností betonu na jejich chování. Vysychání betonu, smršťování, autogenní smršťování, fyzikální podstata reologických jevů.2. Teplotní účinky na beton – zrání, hydratační teplo, výpočet účinků teplotního zatížení na konstrukce.3. Klasifikace složek přetvoření. Zpožděná přetvoření od napětí, definice, princip linearity (napětí, teplota) a superpozice, historie zatěžování, stárnutí betonu. 4. Teorie dotvarování - předpoklady, používané funkce, jednoduché reologické modely, teorie stárnutí a následnosti, afinita dotvarování.5. Kombinované teorie dotvarování - předpoklady, používané funkce, vlastnosti. Model B3, jeho upřesnění a rozšíření.6. Účinky dotvarování a smršťování na konstrukce, nehomogenita konstrukce. Integrální a diferenciální rovnice dotvarování, Colonettiho věty.7. Statické řešení postupně montovaných konstrukcí. Silová metoda při analýze dotvarování.8. Praktické důsledky účinků smršťování a dotvarování na konstrukce.9. Základní principy navrhování dle evropských předpisů. Zatížení pozemních staveb. Materiály a jejich parametry. Trvanlivost betonu. Spolupůsobení výztuže a betonu. Výpočet konstrukce, geometrické imperfekce, způsoby výpočtu, duktilita. Předpětí a jeho změny. Zatížení mostních staveb.10. Mezní stavy porušení - zásady výpočtu. Prvky ze železobetonu namáhané ohybem – chování, zásady dimenzování průřezů namáhaných ohybovým momentem obecnou a zjednodušenou metodou.11. Dimenzování železobetonových prvků namáhaných smykem a kroucením.12. Dimenzování železobetonových prvků namáhaných ohybovým momentem a osovou silou. Vyšetřování štíhlých tlačených konstrukcí.13. Základy navrhování předpjatých prvků dle evropských předpisů. 14. Mezní stavy použitelnosti - omezení napětí, trhliny a přetvoření. Rozdíly v dimenzování pro mostní konstrukce.

Literatura

Bažant, Z. P.: Mathematical Modelling of Creep and Shrinkage of Concrete. John Wiley and Sons, New York 1988Ghali, A., Favre, R., Elbadry, M.: Concrete Structures: Stresses and Deformations. Spon Press, London 2002Šmerda, Z., Křístek, V.: Creep and Shrinkage of Concrete Elements and Structures. SNTL, Praha 1988Sborník přednášek a příkladů: Navrhování betonových konstrukcí podle Eurokódu 2. ČBS, Praha 2003Šmerda, Z., Křístek, V.: Dotvarování a smršťování betonových prvků a konstrukcí. SNTL, Praha 1978Voves, B.: Navrhování konstrukcí z předpjatého betonu v příkladech. SNTL, Praha 1980Zůda, K.: Výpočet staticky neurčitých mostních konstrukcí z předpjatého betonu. SNTL, Praha 1971

Požadavky

stavební mechanika, pružnost, plasticita, dimenzování betonových prvků, navrhování betonových konstrukcí, předpjatý beton

Garant

doc. Ing. Jaroslav Navrátil, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Navrátil, CSc.