Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z železnic II (FAST-5N7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5N7 - Vybrané statě z železnic II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou kolejové dopravy ve městech, tratí pro vysoké rychlosti a nekonvenčních drah a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Kolejová doprava ve městech. Druhy kolejové dopravy, základní členění. Dopravní a přepravní vztahy. 2. Přepravní průzkum. Městská hromadná doprava v České republice.3. Městská rychlodráha, METRO. Geometrické uspořádání a prostorová poloha METRA, prostorové uspořádání. 4. Železniční svršek a spodek městské rychlodráhy, výhybky. Provozní uspořádání metra.5. Tramvajová rychlodráha a pouliční tramvaj. Geometrické uspořádání a prostorová poloha kolejí tramvajových tratí. 6. Železniční svršek a spodek tramvajových tratí, výhybky. Provozní uspořádání tramvajové dopravy7. Příměstská železniční doprava. Integrace hromadné dopravy ve městech. Zásady řešení a organizace provozu.8. Železniční přejezdy, názvosloví, prostorové uspořádání, rozhledová pole. Používané konstrukce.9. Řešení a vzájemná vazba vysokorychlostních tratí, příměstské a městské kolejové dopravy ve velkých městech. 10. Vysokorychlostní tratě. Geometrické uspořádání a prostorová poloha koleje na vysokorychlostních tratích, prostorové uspořádání. 11. Železniční svršek a spodek vysokorychlostních tratí. Pevná jízdní dráha, základní dělení. Konstrukční požadavky, železniční spodek. Konstrukce pevné jízdní dráhy. 12. Požadavky na pevnou jízdní dráhu na mostech a v tunelech, přechodová pole. Stavba a údržba vysokorychlostních tratí. 13. Nekonvenční dráhy.

Literatura

Habarda, D.: Mestská hromadná doprava. Alfa SNTL 1985Tichý, B.: Vybrané statě ze železnic. Kolejová doprava ve městech. VUT v Brně 1985Tůma, J.: Nekonvenční dráhy. Praha 1987Heinrich, K., Kretzschmar, R.: Transrapid MagLev System. HESTRA-VERLAG Darmstadt 2000KOTAS, P.: Dopravní systémy a stavby. Vydavatelství ČVUT 2002

Požadavky

Základní pojmy, dělení železničních staveb. Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah a její prostorová poloha, základní pojmy. Projektování železničních tratí.Členění a stavba železničního spodku, konstrukce a tvar zemního tělesa.Konstrukce železničního svršku a moderní konstrukcemi kolejové jízdní dráhy.

Garant

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.