Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzika (FAST-5T8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5T8 - Aplikovaná fyzika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Analýza fyzikálních dějů v systémech technických zařízení budov. Princip teoretických metod řešení. Aplikovatelná řešení pro návrh a provoz funkčních prvků systémů techniky prostředí.

Osnova

1. Úvod do hydrauliky. Základní zákony a jejich aplikace. Bernoullihi rovnice.2. Proudění tekutin potrubím. Chézyho rovnice, Darcy-Weisbachova rovnice.3. Tlakové ztráty potrubí. Ustálený výtok nádob. Neustálený pohyb tekutin v potrubí, hydraulický ráz.4. Proudění vzduchu v omezeném prostoru, rychlostní pole a proudy.5. Základní problematika výměny tepla v oborech technických zařízení budov, tepelné vlastnosti látek, elementární tepelné děje.6. Vodní pára a její stavy.7. Stacionární vedení tepla, jeho analytické a numerické řešení. Nestacionární vedení tepla rovinou. a válcovou stěnou, poloprostorem, analytická a numerická řešení. 8. Nestacionární vedení tepla válcovou stěnou, poloprostorem, analytická a numerická řešení. 9. Přestup tepla při volné a nucené konvekci teplonosných látek. 10. Výměna tepla při skupenských změnách teplonosných látek.11. Přenos tepla radiací.12. Základy výměníků tepla TZB a problematika tepelných výměn v TZB.13. Základy spalování.

Literatura

Boor B., Kunštátský J., Patočka C.: Hydraulika pro vodohospodářské stavby. SNTL, Praha 1968Hlavačka V, Vacek V.: Přenos tepla a hmoty. ČVUT Praha 1990Sazima M, Kmoníček V.: Teplo. Technický průvodce. 1989

Požadavky

Tepelná technika. Základy vytápění a zdravotní techniky.

Garant

Ing. Günter Gebauer, CSc.

Vyučující

Ing. Günter Gebauer, CSc.