Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika (FAST-5Z2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5Z2 - Rétorika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání přehledu rétoriky a základních principů komunikace.Zvládnutí přípravy obsahu a formy promluvy,také zásad komunikace mezi lidmi.Praktické ověření získaných poznatků a zkušeností,absolvováním testu rétorické sebereflexe,formou "kamerových zkoušek" s použitím videotechniky.

Osnova

Přednášky a cvičení: 1.Rétorika a základní principy komunikace.Rétorika jako věda a umění-kultura mluveného projevu.2.Dikce-mluva.Respirace,fonace a artikulace.3.Příprava obsahu a formy promluvy-zásady komunikace mezi lidmi.4.Jazykové prostředky,stylistické prostředky.5.Mimoslovní prostředky-mimika,gesta,postoje.6.Členění výstavby řečnického projevu.Úvod,stať a závěr.7.Nejčastější mluvené i písemné útvary užívané v praktickém životě. Monologické projevy a dialogické projevy.8.-13.Praktické ověřování získaných poznatků a zkušeností testem rétorické sebereflexe,formou t.zv.kamerových zkoušek s použitím videotechniky.

Literatura

Kohout , J.: Rétorika -umění mluvit a jednat s lidmi. Praha : Management Press 2001Ehrenborg J. a kol.: Přesvědčivé vystupování. Praha : Management Press 2002Harvey , Ch.: Jak vystupovat na veřejnosti a získat důvěru posluchačů. Praha : Management Press 2000King ,L.: Nebojte se mluvit. Praha : Ivo Železný 1999

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti získané ve středoškolském vzdělání v tomto oboru,proto se k jeho studiu nepožaduje žádné další odborné vědomosti.

Garant

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.