Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v obchodních vztazích (FAST-5Z3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-5Z3 - Právo v obchodních vztazích, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnutí informací o systému nominátních a innominátních smluv a jejich použití ve stavební praxi. Získání orientace ve smluvních typech,nejpoužívanějších smlouvách,vzorech smluv,zásadách jejich tvoření a použití při podnikání ve stavebnictví.

Osnova

Přednášky:1.Úvod do předmětu,přehled a zásady obchodního zákoníku,důležité propodnikání ve stavebnictví.2.Návaznost obchodního a občanského práva,jejich použití.3.Občanskoprávní a obchodněprávní závázkové vztahy.Dispositivní a kogentní ustanovení.4.Nominátní smlouvy podle občanského zákoníku,jejich zásady a přehled.5.Specifikace pojmenovaných smluv podle občanského zákoníku,smlouva kupní na věci nemovité,směnná smlouva a smlouva darovací.6.Smlouvy nominátní podle občanského zákoníku,které jsou obdobné jako v obchodním zákoníku,jejich použití.Smlouva o dílo.7.Nominátní smlouvy podle obchodního zákoníku,jejich přehled a zásadypři jejich použití v podnikání a stavební praxi.8.Nejpoužívanější pojmenované smlouvy podle obchodního zákoníku.Kupnísmlouva na věci movité.9.Smlouva o dílo na výstavbu podle obchodního zákoníku.Podrobný vzorse specifickými odkazy.10.Skupina smluv obchodního zákoníku,které řeší problematiku zastoupení.Smlouvy mandátní,komisionářská,zprostředkovatelská a o obchodním zastoupení.11.Skupina pojmenovaných smluv,které jsou vlastně spojením dvou smluv.Smlouva o koupi podniku,smlouva o koupi najaté věci/leasingová smlouva/.12.Skupina nominátních smluv obchodního zákoníku,kterými je upravenarůznými způsoby doprava např. i ve stavebnictví.13.Zásady,tvoření a použití inniminátních smluv. Rozbor skutečných smluv a samostatné tvoření smluv.

Literatura

Štenglová I.: Smlouvy ve výstavbě.. Prospektrum : Praha 2003Úplné znění: Obch.a občanský zákoník a živnostenský zákon. Sagit Praha 2005Marek K.: Smluvní typy obchodního zákoníku. PF MU - Brno 2002Pokorná J.: Obchodní společnosti. PF MU - Brno 2003

Požadavky

Předmět navazuje na "Právní propedeutiku",povinný předmět č.0Z3 ve 4. ročníku.(event.na předmět"Základy práva"a"Stavební právo")

Garant

Mgr. Martina Hortová

Vyučující

Mgr. Martina Hortová