Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika materiálu (FAST-6D4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-6D4 - Mechanika materiálu, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky mechaniky materiálu, mechaniky poškození a lineární i nelineární lomové mechaniky. Seznámí se s lomovými parametry materiálu, jako jsou lomová houževnatost, lomová energie či charakteristická délka, jakož i s metodami jejich určování. Získají také představu o důležitosti rozměrového efektu.Naučí se využívat prostředky k modelování porušování betonových konstrukcí pomocí metody konečných prvků. Budou se orientovat v problematice lokalizace přetvoření, Crack band modelu a nelokální mechanice kontinua.

Osnova

1.Úvod do mechaniky materiálu, mechaniky poškození a lomové mechaniky.2.Lineární pružná lomová mechanika (LPLM) – energetický/napěťový přístup.3.Lomové parametry materiálu, lomová houževnatost, lomová energie, charakteristická délka.4.Metody určování lomových parametrů, funkce geometrie.5.Dvouparametrová LELM – T-napětí, faktor biaxiality.6.Nelineární lomové chování, aproximativní nelineární modely, rezistenční křivky a plochy.7.Kvantifikace procesů zhouževnatění. Určování čísla křehkosti. Fraktalita trhlin a lomových povrchů.8.Teorie změny měřítka, rozměrový efekt.9.Modelování porušování betonových konstrukcí MKP. Konstitutivní vztahy pro beton a jiné kvazikřehké materiály.10.Problematika lokalizace přetvoření, falešná citlivost na síť, omezovače lokalizace.11.Crack band model, nelokální mechanika kontinua.12.Model fiktivní trhliny. Modely fixovaných a rotujících trhlin.13.Software ATENA, aplikace – modelování experimentů a konstrukcí.

Literatura

Bažant, Z.P., Planas, J.: Fracture and Size Effect in Concrete and other Quasibrittle Materials. CRC Press, Boca Raton, Florida 1998Cotterell, B.: Fracture mechanics of cementitious materials. Chapman & Hall, Glasgow 1996Karihaloo, B. L.: Fracture mechanics and structural concrete. Longman, New York 1995Shah, S. P. et al.: Fracture mechanics of concrete. New York 1995

Požadavky

stavební mechanika, pojmy napětí a deformace, modelování, metoda konečných prvků

Garant

prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc.