Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy kompozitů (FAST-6J0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-6J0 - Teoretické základy kompozitů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení s kompozitními materiály používanými ve stavebnictví. Pochopení kompozitního působení materiálů a možností kompozitů. Seznámení s principy navrhování a použití kompozitů. Na základě získaných poznatků posluchač může optimálně volit kompozitní materiál pro konkrétní aplikaci, je schopen definovat požadované vlastnosti kompozitu, podmínky jeho použití, získá zkušenosti s praktickou přípravou vybraných druhů kompozitních materiálů.

Osnova

1.Definice materiálů, vývoj kompozitních materiálů2.Rozdělení kompozitních materiálů, definice3.Proměnné definující vlastnosti kompozitů, jejich strukturní roztřídění4.Navrhování kompozitů, specifika navrhování 5.Částicové kompozity6.Vláknové kompozity, vlákna, matrice7.Kompozitní materiály s polymerní matricí a vláknovou výztuží 8.Technologie výroby kompozitních materiálů s polymerní matricí a vláknovou výztuží9.Kompozitní materiály s cementovou matricí a vláknovou výztuží 10.Sklovláknobeton11.Vláknobeton s ocelovými vlákny12.Nové materiály pro zesilování konstrukcí, lamely, výztužné tkaniny13.Jednosměrové kompozity, zastoupení vláken. Mechanika jednosměrových kompozitů, podélná pevnost, modul pružnosti a pevnost, teplotní roztažnost a transportní vlastnosti

Literatura

Bodnárová, Lenka: Kompozitní materiály ve stavebnictví. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební 2002Bodnárová, Lenka: Teoretické základy kompozitů - studijní opora. Vysoké učenít technické v Brně, Fakulta stavební 2007American Concrete Institute: ACI 440 R–07. Report on Fiber-Reinforced Polymer (FRP) Reinforcement for. Farmington Hills 2007Bareš, R.A.: Kompozitní materiály. SNTL, Praha 1988

Požadavky

Základní znalosti z oblasti technologie betonu, vlastnosti plastických látek, silikátových materiálů, znalosti vlastností stavebních materiálů, základní znalosti z oblasti fyziky.

Garant

Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D.