Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trvanlivost stav. materiálů (FAST-6J2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-6J2 - Trvanlivost stav. materiálů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit posluchače s problémy korodovaných staveb a to zejména se zřetelem na příčiny poruch, druh korozního prostředí, volbu vhodných stavebních materiálů, seznámení s metodikou prognózování trvanlivosti stav. materiálů a zjišťování trvanlivosti stavebních hmot s možností ochrany.

Osnova

1. Seznámení s problémy korodovaných staveb, trvanlivost, degradace 2. Příčiny vad a poruch jednotlivých stavebních hmot.3. Druhy korozního(agresivního) prostředí, volba vhodných stavebních materiálů, druhy vod korodujících železobetonové konstrukce 4. Druhy plynných prostředí, Vliv tuhé látky, minerálních tuků a oleje apod. Mechanismy objemových změn5. Objasnění chemické mikrostrukturální a mechanické změny při korozi.6. Degradace železobetonu vyvolaná působením agresivních prostředí 7. Degradace stavebních materiálů vyvolaná působením agresivních prostředí 8. Koroze kovů. 9. Galvanická koroze a metody měření.10. Primární ochrana stavebních hmot, vliv složení a technologie výroby 11. Sekundární ochrana betonů, Povrchové úpravy zlepšující odolnost stavebních konstrukcí proti agresivním vlivům - rozdělení.12. Povrchové úpravy - vlastnosti, metody zkoušení, vady a poruchy, proznózování životnosti povrchových úprav. 13. Metodika zjišťování trvanlivosti stavebních hmot s možností ochrany.Možnosti prognózování trvanlivosti stav. materiálů.

Literatura

Matoušek, M., Drochytka, R.: Atmosférická koroze betonu. IKAS Praha 1998Emmons, P.: Concrete repair and maintenance. RS Means Baltimore 1994Emmons, P., Drochytka, R., Jeřábek, Z.: Sanace a údržba betonu. Akademické nakladatelství , CERM, Brno 1999

Požadavky

Stručné základy obecné fyzikální chemie z oblasti skupenských stavu látek, termodynamiky, reakční kinetiky, dějů na fázových rozhraních, sorpčních jevů a základních projevů disperzních soustav. Základy silikátové chemie z oboru struktury silikátů, znalosti návrhu složení betonů pro předem zadané konečné vlastnosti betonu, znalost vlastností vstupních surovin pro výrobu betonu a jejich zkoušení.

Garant

prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA

Vyučující

prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA