Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statika při rekonstrukcích (FAST-6L0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-6L0 - Statika při rekonstrukcích, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty statickému přístupu k rekonstrukcím stavebních a inženýrských objektů, seznámit je s rozdělením poruch a vad a jejich diagnostickými metodami. Naučit se zpracovávat statické výpočty a výkresovou dokumentaci rekonstruovaných objektů.

Osnova

1. Životnost konstrukce. Poruchy – jejich příčiny, sledování a možnosti snižování jejich výskytu.2. Metody diagnostického průzkumu betonových a zděných konstrukcí.3. Definice a metody určování zatížitelnosti betonových a zděných konstrukcí. Příprava, rozsah a metody zatěžovacích zkoušek.4. Podmínky pro provádění rekonstrukcí z hlediska statiky. Způsoby zesilování.5. Způsoby zesilování betonových konstrukcí.6. Způsoby zesilování zděných konstrukcí.7. Zesilování konstrukcí volnou předpínací výztuží – předpínání, injektování a torkretování, statická analýza.8. Zesilování konstrukcí předpínací výztuží bez soudržnosti – konstrukční řešení, statická analýza.9. Zesilování a rekonstruování konstrukcí s použitím betonu.10. Zesilování a rekonstruování konstrukcí s použitím oceli a dřeva.11. Rekonstrukce základů.12. Statické řešení přístaveb, nadstaveb a vestaveb.13. Provizorní zajištění konstrukcí při rekonstrukcích. Přetváření zesilovaných konstrukcí a jeho časové sledování.14. Sanace malty injektáží. Použití lepených uhlíkových lamel.

Literatura

Emmons, P. H., Drochytka, R., Jeřábek, Z.: Sanace a údržba betonu v ilustracích. CERM, Brno 1999Rybicki, R.: Schäden und Mängel an Baukonstruktionen. Werner-Verlag, Düsseldorf 1972Vaněk, T.: Rekonstrukce staveb. SNTL/ALFA, Praha 1985Bažant, Z., Klusáček, L.: Statika při rekonstrukcích objektů. VUT, Brno 2004Kos, J.: Rekonstrukce pozemních staveb. CERM, Brno 1999Vaněk, T.: Rekonstrukce betonových konstrukcí. ČVUT, Praha 1977Witzany, J.: Poruchy a rekonstrukce zděných budov. ČKAIT, Praha 2000Witzany, J.: Poruchy a rekonstrukce staveb II. ČVUT, Praha 1995Witzany, J.: Poruchy a rekonstrukce staveb I. ČVUT, Praha 1990

Požadavky

stavební mechanika, betonové a zděné konstrukce, předpjatý beton

Garant

doc. Ing. Ladislav Klusáček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Klusáček, CSc.