Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní stavby (G) (FAST-6R0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-6R0 - Vodní stavby (G), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Geodety a stavební inženýry seznámit a naučit řešit problémy vodního stavitelství a hospodářství a jejich vztahům k životnímu prostředí. Poznatky jsou využitelné nejen v odborné praxi, ale i v místní správě všech stupňů a v péči o životní prostředí.

Osnova

1. 1. Základy hydrauliky, hydrologie a zdrojů vody2. 2. Požadavky na vodu (množství, kvalita)2.1. Ochrana a organizace povodí Pásma hygienické ochrany.3. 2.2. Vodní zákon a legislativa ve VH (základy)4. 3. Proudění podzemní vody, odvodnění stavební jámy5. 4. Hydrotechnické stavby4.1. Úpravy toků, mosty, propustky, brody, hrazení bystřin4.2. Vodní nádrže, přehrady6. 4.3. Jezy, využití vodní energie4.4. Vnitrozemské vodní cesty, rekreační a sportovní plavba, dálková potrubní doprava7. 5. Vodní hospodářství krajiny a hydromeliorační stavby5.1. Ochrana a organizace povodí, eroze5.2. Závlahové stavby8. 5.3. Odvodňovací stavby 5.4. Rybníky a účelové nádrže. Čerpadla.9. 6. Zdravotně – technické stavby 6.1. Vodárenství, úprava a rozvod vody 6.2. Stokování a čištění odpadních vod10. 6.3. Lázeňství, balneotechnika, plavecké bazény11. 7. Vodohospodářské soustavy 8. Ochrana životního prostředí 8.1. Znečištění vody, ropné havárie, opatření k likvidaci havárií12. 8.2. Odpady, skládky, odkaliště13. 9. Nejčastější problematika ve stavitelství, osídlení a ochrana majetku9.1. Povodně, příčiny, způsoby ochrany, poldry9.2. Zařízení staveniště – zákl. voda, provozní voda, odvodnění, ochrana mechanizmů. Význam toků a povinnosti správců. 9.3. Provádění vodohospodářských staveb14. 9.4. Ledové jevy9.5. Ochrana staveniště a provozu proti účinkům jedovatých a škodlivých látek (znečištění) do toků, půdy, podzemních vod a ohrožení lidí a živočišstva.9.6. Vznik bezodtokových území, eroze svahů osídlení, komunikací.9.7. Sledování vodohospodářských staveb a vodních stavů. Vytyčovací prvky, měření a pozorování u přehrad, limnigrafy, závlahy – z říčního polygonu.

Literatura

Šálek, J. - Hlavínek, P¨. - Mičín, J.: Vodní stavitelství. AN CERM Brno 2001Rybnikář, J. - Šálek, J. - Svoboda, F.: Vodní stavitelství. N VUT Brno 1993

Požadavky

Matematika, Fyzika

Garant

doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc.