Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ASŘ - průmyslová informatika (FAST-6W7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-6W7 - ASŘ - průmyslová informatika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je seznámit studenty se základy teorie kybernetiky v oblasti teorie řízení systémů včetně analýzy a syntézy lineárních systémů s doložením na jednoduchých ukázkách. Matematické modelování dynamických systémů a využití výpočetní techniky. Základy nelineárních, optimálních a adaptivních systémů. Logické a číslicové systémy. Základy fuzzy a selské logiky s využitím v řídících systémech. Řízení produkčních systémů a logistické řetězení jejich prvků. Po absolvování předmětu se zlepší vědomosti absolventa v této oblasti a zlepší se úroveň jeho komunikace se specialisty oboru.

Osnova

Úvod, organizační pokyny, přehled studijní literatury, přehled témat jednotlivých přednášek. Základní pojmy, možnosti a uplatnění ASŘTPAnalýza řídících systémů - metodologie, ER diagramy, DF diagramyYordonova strukturovaná metoda, Martenovy matice Základy teorie řídících systémů - Laplaceova a Fourierova transformace v teorii regulace, statické a dynamické vlastnosti lineárních regulačních obvodůZákladní typové dynamické články, bloková algebra, klasifikace regulovaných soustav, ústřední členy regulátorůZáklady teorie řídících systémů - hlavní druhy přenosů v regulačním obvodu, metody návrhu ústředního členu regulátoru, návrh řídících algoritmů, nelineární systémy, stavový prostorOptimální systémy, adaptivní systémy, jedno a více-parametrické soustavy, řídící počítače, expertní systémy, vágní systémy a selská logikaASŘTP v cementářském průmyslu I. - řízení předhomogenizačních skládek a chemického složení cementářské surovinové směsi, řízení drtících procesůASŘTP v cementářském průmyslu II. - automatizované řízení mlýnic pro mletí cementářské suroviny, řízení cementářských pecních linek ASŘTP v cihlářském průmyslu - řídící systém procesu úpravy suroviny a vytváření, řízení sušícího procesu a pálicího procesu v tunelové peci, řídící systém na bázi fuzzy logikyASŘTP výroby pórobetonu, řízení mletí, řízení směšování na licí věži, speciální provozní měřidlaASŘTP ve výrobě stavebních dílců - řízení mísicích jader, technologie a příprava výrobyMetody a prostředky ASŘTP

Literatura

Gvozdiak, L., Vitko, A.: Základy kybernetiky. Alfa Bratislava 1990Kubík, S., Kotek, Z.: Teorie regulace I., II.. SNTL Praha 1974Rosa, J.: Automatizované systémy řízení technologických procesů ve sta. VN MON Praha 1987Zadeh, L. A.: Fuzzy Sets And Their Application. Academy Press New York 1977

Požadavky

Základní informace o řízení a o měření, včetně fyzikálních principů základních typů snímačů, na úrovni středoškolské odborné fyziky a technické vysokoškolské fyziky. Další případné nároky nejsou v žádném předmětu obsaženy.

Garant

Ing. Václav Rada, CSc.

Vyučující

Ing. Václav Rada, CSc.