Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanizace a robotizace (FAST-6W9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-6W9 - Mechanizace a robotizace, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače s mechanizací a automatizací jednotlivých stavebních procesů.Je věnována pozornost zejména strojům pro zemní práce, strojům pro inženýrské práce, zařízením pro výrobu stavebních směsí,zdvihacím prostředkům,manipulačním a transportním zařízením.Zdůrazněna je oblast mechanizace demoličních a recyklačních prací.Studenti jsou seznámeni s optoelekronickými metodami řízení stavebních strojů, s komplexní péčí o stavební stroje.

Osnova

Úvod do předmětu. Výkonnost mechanizace stavebních procesů. Nákladovost stavebních strojů. Vliv mechanizace na produktivitu. Energetická náročnost. Pohonné jednotky stavebních strojů. Spalovací motory. Motory zážehové. Motory vznětové. Motory speciální. Hlavní části stavebních strojů. Podvozky. Spojky. Převodovky. Řízení stavebních strojů.Energetické stroje ve stavebnictví. Motory pneumatické. Motory hydraulické. Čerpadla. Kompresory. Ventilátory. Elektrocentrály. Tlakové nádoby. Teplovzdušné agregáty.Provádění zemních prací a konstrukcí se zemin a hornin. Rozdělení hornin. Technologické vlastnosti hornin. Pracovní postup při těžbě rypadly.Práce s dozery. Práce se skrejpry. Práce s rozryvači.Práce s grejdry.Způsoby dopravy výkopků při zemních pracech. Ukládání zeminy.Doprava sypkých materiálů. Zhutňování. Skalní práce. Podstata vrtání. Druhy vrtacích prací. Vrtací kladiva. Vrtací soupravy.Úprava kameniva a stavebních materiálů. Drcení. Mletí. Třídění. Praní. Granulování.Výroba betonových směsí. Ukládání frakcí v štěrkovém a cementovém hospodářství. Dávkování a podávání frakcí. Přepravníky a zásobníky cementu.Doprava a ukládání betonové směsi. Čerpání betonové směsi. Zhutňování betonové směsi. Vibrační technika. Výroba betonářských výztuží. Spojování. Svařování.Stavba a opravy komunikací. Stabilizace podloží. Míchací stroje. Frézovací stroje. Obalovací stroje.Diagnostika kvality těles. Únosnost. Rovinnost. Drsnost.Způsoby zakládání staveb. Vrtací soupravy. Beranidla. Vytahovače. Soupravy pro velkoprůměrové piloty. Podzemní technologie. Protlačování. Ražení štol a tunelů.Montážní procesy. Výšková doprava. Věžová a jeřábová doprava. Pásová doprava. Vysokozdvižná doprava. Doprava kusového a sypkého materiálu.Mechanizace demoličních prací. Sanace budov a střech. Recyklace materiálů.Komplexní péče o stavební stroje.Automatizace. Robotizace. Optoelektronika v řízení stavebních strojů. Vliv mechanizace na životní prostředí.

Literatura

Břoušek, J.: Inženýrské stavby - technologie I. Alfa Bratislava 1995Chvála: Průmyslové roboty a manipulátory. ČVUT Praha 1987Juríček, I.: Technológia pozemných stavieb 1. Alfa Bratislava 1992Lízal a kol.: Technologie staveb. Hrubá spodní stavba. VUT Brno 2003Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno 2004Motyčka a kol.: Technologie staveb. Hrubá vrchní stavba. VUT Brno 2004

Požadavky

Znalost technologie stavebních procesů.Automatizace a robotizace.Základy kybernetiky a teorie systémů.

Garant

Ing. Svatava Henková, CSc.

Vyučující

Ing. Svatava Henková, CSc.