Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické konstrukce a ochrana památek (FAST-8H0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-8H0 - Historické konstrukce a ochrana památek, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Schopnost stavebního inženýra participovat při projektování i realizaci obnovy historického,památkově hodnotného objektu jako odborně vzdělaný partner architekta-památkáře či uměleckého historika.

Osnova

1. Ilustrativní stavby-reprezentanti jednotlivých slohových období se signifikantními znaky. V následujících přednáškách jsou v rozsahu,který odpovídá každému slohu zmíněny tyto konstrukce,jejich materiály a součásti staveb: zdivo,stěny,stropy,klenby,krovy,schodiště,vrata,dveře,okna a jejich výplně,mříže,stavební kování.Dále se sleduje způsob vytápění,větrání,osvětlení,zásobování vodou,hygiena.2. Období románské3. Období gotické4. Období renesanční5. Obddobí barokní6. Období klasicistní7. Období 2.pol.19.stol.8. Období do 1.světové války9. Barevnost architektury10.Teorie a dějiny památkové péče11.Metodika památkové péče,průzkumy,odborná terminologie12.Památkové rezervace,zóny,ochranná pásma,národní kulturní památky,památky pod ochranou UNESCO13.Ukázky obnovy historických objektů,odborná exkurze,video

Literatura

Škabrada J.: Konstrukce historických staveb. ČVUT 2000Škabrada J.: Konstrukce historických staveb. Argo 2003kol.: Památkový zákon. MK ČR, Praha 2003Kos J.: Rekonstrukce pozemních staveb. CERM 1999Kříž M.: Rekonstrukce a obnova památek. VUT Brno 1992Makýš O.: Rekonštrukcie budov. JAGA ,Bratislava 2000Štorm B.: Základní péče o stavební památky. SÚPPOP Praha 1965Štursa J.: Rekonstrukce a renovace památek II. ČVUT 1983Vlček M.,Moudrý I.,Novotný M.,Beneš P., Maceková V.: Poruchy a rekonstrukce staveb. ERA 2003Dvořák M.: Katechismus památkové péče. SÚPP Praha 1991

Požadavky

Konstrukce pozemních staveb dřevěné,zděné,kovové. Dřevěné krovy,věže,báně.Dějiny architektury a stavitelství. Materiály pro rekonstrukce. Sanace a adaptace budov.

Garant

Ing. arch. Blažena Hubáčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. arch. Blažena Hubáčková, Ph.D.