Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební klimatologie (FAST-9H1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-9H1 - Stavební klimatologie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti z tohoto předmětu tvoří základ pochopení dějů v atmosféře, formulovaných meteorologií a statisticky vyhodnocované v klimatologii.Tyto znalosti souvisí s aplikací v navazujících předmětech, zohledňujících vlivy vnějšího prostředí.

Osnova

1. Meteorologie a klimatologie - počasí a podnebí,význam klimatologie pro stavebnictví.2. Atmosféra jako komponenta klimatického systému - fyzikálně chemické vlastnosti atmosféry,členění atmosféry,pojem mezní a přízemní vrstvy atmosféry,klimatologické kategorie, základní definice a stručné charakteristiky, energetická bilance aktivní vrstvy a její komponenty,problematika znečišťování atmosféry,ozón a jeho změny v atmosféře.3. Základní meteorologické prvky a jevy a jejich klimatologické charakteristiky - třídění,mezinárodní meteorologické značky,přehled a stručné charakteristiky.4. Teplota vzduchu - základní pojmy, charakteristiky, jednotky a vztahy,základní klimatologické charakteristiky.5. Teplota půdy - základní klimatologické charakteristiky.6. Sluneční záření - základní pojmy a vztahy,rozdělení.7. Oblačnost - související pojmy a definice,druhy oblaků.8. Relativní vlhkost vzduchu - základní pojmy a jejich charakteristiky, mlha a smog.9. Atmosférické srážky tekuté (déšť, mrholení, rosa) - základní pojmy a definice,rozdělení, měření srážek,intenzita deště,specifická vydatnost deště,dimenzování střešních odpadů.10.Atmosférické srážky tuhé (sníh, kroupy, zmrzlý déšť, jíní, námraza, ledovka) - měřící zařízení,vodní hodnota celkové sněhové pokrývky,základní charakteristika požadavků na střechu v závislosti na oblasti,projevy zatížení sněhem, mapa sněhových oblastí,problematika námrazy,zatížení ledem,mapa námrazy.11.Vítr - základní pojmy a charakteristiky, měření (přístroje a druhy),vyhodnocování (grafické a statistické),projevy zatížení větrem (statické a dynamické),proměnlivost zatížení větrem (náhodnost),charakteristiky zatížení,mapa větrových oblastí,zatížení větrem ve výpočtu, obecné zásady,vliv tvarového součinitele.12.Referenční klimatický rok - vysvětlení pojmu,způsoby vypracování, přednosti a rozsah platnosti,metoda práce, volba časového období,aplikační možnosti.13.Synergetika - vysvětlení pojmu jako fyzikální disciplíny, synergetický přístup k fyzice atmosféry a k nerovnovážné termodynamice,synergetický přístup ke klimatologii a k ekologii

Literatura

Kříž, Schneider, Tolasz: Cvičení z meteorologie, klimatologie a hydrologie. Ostravská univerzita 1994

Požadavky

Pochopení základů fyziky atmosféry. Přehled základních meteorologických prvků. Seznámení se základními způsoby měření a vyhodnocování těchto prvků. Porozumění o uplatnění těchto prvků v souvislostech s pozemní stavbou. Aplikace a používání poznatků o klimatologii v odborné práci. Pochopení synergetických souvislostí mez klimatologií a navrhováním pozemních staveb.

Garant

doc. Ing. Milan Ostrý, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Milan Ostrý, Ph.D.