Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavby v extrémních klimatických podmínkách (FAST-9H8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-9H8 - Stavby v extrémních klimatických podmínkách, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zdokonalení návrhů staveb (detailů, dílců a soustav) v extrémních klimatických podmínkách, zejména opláštění budovy. Hlavním požadavkem je získání poznatků zrealizovaných objektů v mimořádně náročných klimatických podmínkách a zjištění, že při návrhu nejsou akceptována specifika tohoto prostředí. Dílčím cílem je navrhovat optimální konstrukce do extrémních klimatických podmínek, zejména z hlediska působení vnějších vlivů, požadavky ekonomické, funkční, technickofyzikální, technologické, estetické a jiné.

Osnova

Harmonogram cvičení:1. Zadání a)zpracování vybrané konstrukce v EKP (včetně konstrukčních detailů)b)zpracování monotématické práce s její aktivní obhajobou před ostatními studenty2.-3. Analýza zadaného úkolu4.-5. Informace, syntéza informací6.-7. Zpracování zadání: - ad a),ad b) 8.Aplikace empirických metod9.-10. Aplikace exaktních metod11. Vyhodnocení a grafické zpracování12. Obhajoba (individuální termíny)13. Závěrečné vyhodnocení, odevzdání Harmonogram přednášek:1. Základní pojmy, okrajové podmínky a úvod do předmětu2.-8. Hlavní faktory ovlivňující spolehlivost a životnost stavebních konstrukcí v EKP: a) faktory klimatické a1) voda a2) teplota a3) vzduch a4) sluneční záření b) faktory konstrukční b1) materiál b2) ostatní faktory9. Analýza opláštění budovy z hlediska působících zón (sníh, voda, vítr, aj.)10. Optimalizace tvarového řešení střech11. Syntéza faktorů ovlivňujících návrh konstrukčních detailů12. Optimalizace a hodnocení detailů13. Zásady pro návrh detailů vkritických oblastech opláštění budov a jejich příklady

Literatura

M. Bielek,: Okno, energia a životné prostredie. Alfa Bratislava 1987M. Bielek, V. Rojik: Konštrukcie pozemných staveb IV : Teória konštrukčnej tvorby. Alfa, SNTL Bratislava 1987

Požadavky

Jsou požadovány základní znalosti pozemního stavitelství, tepelné techniky a aplikace jejich výpočetních a modelovacích programů.

Garant

doc. Ing. Libor Matějka, CSc. Ph.D., MBA

Vyučující

doc. Ing. Libor Matějka, CSc. Ph.D., MBA