Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika (FAST-AD3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AD3 - Matematika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základními pojmy diferenciálního počtu funkce dvou a více proměnných. Zvládnout parciální derivování funkcí více proměnných, seznámit se s pojmem funkce implicitní. Pochopit pojem a geometrickou interpretaci totálního diferenciálu funkce. Naučit se určovat lokální a absolutní extrémy funkce dvou proměnných. Seznámit se s pojmem a výpočtem směrové derivace funkce více proměnných.Seznámit se s vybranými diferenciálními rovnicemi (DR) prvního řádu, problematikou existence a jednoznačnosti řešení DR. Naučit se analyticky řešit DR separovanou, lineární, homogenní prvního řádu, exaktní. Zvládnout kalkul řešení nehomogenní lineární DR n-tého řádu se speciální pravou stranou i obecnou metodu variace konstant. Pochopit strukturu řešení nehomogenních lineárních DR n-tého řádu.

Osnova

Harmonogram dle testů.

Literatura

ČERMÁKOVÁ, H. a kol.: Sbírka příkladů z matematiky II. VUT Brno 1994DIBLÍK, J., PŘIBYL,O.: Obyčejné diferenciální rovnice. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební 2004HAVELKA,J.: Matematika II-4, Obyčejné diferenciální rovnice. VUT Brno 1997KARÁSEK,J.: Matematika II. VUT Brno 1995TRYHUK, V., DLOUHÝ,O.: Matematika I - Diferenciální počet funkcí více reálných proměnných. VUTv Brně, Fakulta stavební 2004

Požadavky

Ovládat elementární pojmy teorie funkcí jedné reálné proměnné (derivace, limita a spojitost, grafy fukcí). Umět derivovat funkce jedné reálné proměnné. Umět řešit integrály funkce jedné reálné proměnné, znát jejich základní aplikace.

Garant

RNDr. Oldřich Dlouhý

Vyučující

RNDr. Oldřich Dlouhý