Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika (FAST-AD6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AD6 - Matematika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopit základní pojmy teorie pravděpodobnosti. Umět pracovat s rozdělovací a distribuční funkcí náhodné veličiny. Vědět, co udávají a jak se počítají základní číselné charakteristiky náhodných veličin. Vědět, jak je definována a jaký význam má normální náhodná veličina. Umět vypočítat pravděpodobnosti ve speciálních případech diskrétních a spojitých rozdělení. Znát a umět interpretovat základní pojmy z teorie matematické statistiky - náhodný výběr a jeho realizace, bodový odhad parametru rozdělení a požadované vlastnosti odhadu. Vědět, co je intervalový odhad parametru rozdělení a umět vypočítat realizace intervalových odhadů parametrů normálního rozdělení. Znát podstatu testování statistických hypotéz. Umět testovat hypotézy o parametrech normálního rozdělení a hypotézy o tvaru rozdělení.

Osnova

Harmonogram dle testů.

Literatura

KOUTKOVÁ, H., MOLL, I.: Úvod do pravděpodobnosti a matematické statistiky. VUT Brno 2001KOUTKOVÁ,H.-DLOUHÝ,O.: Sbírka příkladů z pravděpodobnosti a matematické statistiky. VUT Brno 1997WALPOLE, R.E., MYERS, R.H.: Probability and Statistics for Engineer and Scientists. Macmillan Publishing Company, New York 1990

Požadavky

Ovládat elementární pojmy teorie funkcí jedné reálné proměnné a více reálných proměnných (derivace, parciální derivace, limita a spojitost, grafy fukncí). Umět řešit integrály funkce jedné a více reálných proměnných, znát jejich základní aplikace.

Garant

Ing. Pavel Špaček, Dr.

Vyučující

Ing. Pavel Špaček, Dr.