Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geodézie a kartografie (FAST-AE01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AE01 - Geodézie a kartografie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat znalosti z oblasti geodézie mající vztah k projekci, realizaci a dokumentaci staveb.

Osnova

1.Úloha geodézie pro stavebnictví a architekturu. Vysvětlení základních pojmů, jednotky, historický vývoj.2.Geodetické polohové a výškové základy v ČR. Souřadnicové systémy WGS-84, JTSK. Globální polohové systémy. 3.Základní souřadnicové výpočty. Rajon, protínání, polygonové pořady. Transformace.4.Úhlová a délková měření.5.Měření výšek. Nivelační síť. Digitální model terénu. 6.Přístrojová technika. 7.Mapování geodetickými metodami. Zaměřování staveb pro rekonstrukci. 8.Vytyčovací práce. Určování ploch a kubatur. Určování posunů a deformací stavebních objektů. 9.Tvorba mapových podkladů fotogrammetrickými technologiemi. Blízká fotogrammetrie v architektuře a památkové péči. 10.Laserové skenování. Dálkový průzkum.11.Katastr nemovitostí. 12.Základy kartografie. Mapová díla v ČR. 13.Geografické informační systémy, informační model budovy.

Literatura

Vitásek, J. a kol.: Geodézie I, II, III, IV. VUTIUM Brno, 0. (EN)Staněk, Hostinová, Kopáčik: Geodézia v stavebníctve. Jaga, Bratislava, 2007. ISBN 978-80-8076-048-9. (SK)

Požadavky

Základní středoškolské znalosti.

Garant

doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc.