Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obnova památek (FAST-AG008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AG008 - Obnova památek, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalost rekonstrukcí a obnovy památek, architektonické dědictví, vývoj památkové péče, metody památkové péče, legislativa ochrany památek, ochrana historických sídel.

Osnova

1. Význam architektonického a urbanistického dědictví v dějinných souvislostech 2. Charakteristika druhové skladby architektonického a urbanistického dědictví3. Přetváření architektonického díla v jednotlivých slohových etapách4. Přetváření sídelních struktur v historických souvislostech5. Vývoj ochrany památek a památkové péče6. Metody památkové péče – purismus, vědecká restaurace, konzervace7. Mezinárodní instituce, dokumenty a formy ochrany kulturního dědictví 8. Současná péče o památky architektury – prameny, metody, koncepce9. Organizace , klasifikace a legislativní zajištění památkové péče10. Koncepce památkového zásahu – dokumentace, poznání, průzkumy11. Koncepce památkového zásahu – nové funkční využití, volba metody12. Formy ochrany historických sídel a jejich částí13. Nová tvorba v historickém prostředí – génius loci, autenticita prostředí

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Předmět předpokládá a rozvíjí znalosti dějin architektury, částečně může využít poznatků inženýrských předmětů. Jedná se však převážně o samostatný specifický obor s vlastním metodickým základem a legislativou.

Garant

Ing. arch. Lea Vojtová, Ph.D.

Vyučující

Ing. arch. Lea Vojtová, Ph.D.