Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy architektonického navrhování (FAST-AG02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AG02 - Základy architektonického navrhování, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvod do architektonické tvorby, architektura jako umění a věda, základy architektonické typologie, účastníci procesu architektonické tvorby.

Osnova

1. Podstata architektury, její funkce a poslání2. Architektonická tvorba jako syntéza oborů3. Teorie přírodního místa - fenomenologie, struktura, duch4. Teorie umělého místa-fenomenologie, struktura, duch5. Základy architektonické typologie6. Prostor, identifikace s prostorem, topos-typos7. Kompozice prostoru, raumplan, plan-libre, strukturalismus8. Architektonická struktura9. Elementární struktivní prvky10.Prostorové nosné struktury11.Základní kompoziční kategorie12.Subjekty architektonické a urbanistické tvorby, klient, architekt, realizátor13.Metodika projektové činnosti

Literatura

Hollinsworth, M.: Architektura 20. stol.. Columbus Bratislava, 1993. (CS)Schulz, Ch.: Genius loci. Odeon Praha, 1994. (CS) (CS) (CS) (CS)Drápal, J.: Úvod pro projektování architektury a urbanismu. 0. (CS)ZEVI, Bruno: Jak se dívat na architekturu. českoslobenský spisovatel, 1966. 22-092-66. (CS)Le Corbusier a Baker, H.G.: An Ansalysis of Form. VNR International, 1969. (EN)Winters, N.B.a Gibbs Smith Publisher: Architecture is Elementary,. Columbia University, 1970. (EN)VITRUVIUS: Deset knih o architektuře. Svoboda Praha, 1979. (CS)MAX, Risselada: Raumplan versus Plan Libre. Zlín: ARCHA, 2012. ISBN 978-80-87545-04-1. (CS)

Požadavky

Předmět je zařazen v prvním semestru studia, nenavazuje na žádnou předchozí disciplínu. Předpokladem je všeobecný kulturně historický přehled na úrovni středoškolských znalostí.

Garant

doc. Ing. arch. Naděžda Menšíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. arch. Naděžda Menšíková, CSc.